BiH
0

BOSS traži da se stavi izvan snage Zakon o notarima

FENA
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je otvoreni zahtjev Vladi Federacije BiH da sazove izvanrednu sjednicu Skupštine FBiH radi stavljanja izvan snage Zakona o notarima.

Najnoviji slučaj u Tuzli, gdje je stranka zbog neodgovornosti notara ostala bez 70 000 maraka i kupljenog stana, dokazuje da je BOSS bio u pravu kad je upozoravao na štetnost Zakona o notarima, tvrdi se u BOSS-ovu priopćenju za javnost.

"Monopolska bezobzirnost u konkretnom slučaju rezultirala je činjenicom da je notar unatoč upozorenja oštećene stranke ovjerio krivotvorenu dokumentaciju, što dokazuje da notari ne vode računa o interesu stranke, nego isključivo o dnevnoj zaradi od nekoliko desetaka hiljada maraka.

Pravne norme dokazale su da su odvjetnici jedino valjano jamstvo u pravnim poslovima s obzirom na to da ,za razliku od notara, poštuju zakonsku i moralnu obavezu o zaštiti interesa stranke koja ih je angažirala.

Notari po uzoru na zapadne zemlje trebaju biti obične ćate, koji će za naknadu od nekoliko desetaka maraka obavljati ovjeru ugovora koje sastave odvjetnici", zaključuje predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.