BiH
203

Bošnjak: Građani se trebaju masovnije uključiti u javne rasprave o budžetu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) je, u okviru kampanje "Tražimo budžet za građane", danas u centru Sarajeva organizirala uličnu akciju radi dodatnog upoznavanja građanki i građana o budžetu za građane i značaju njegovog objavljivanja.

Projektna menadžerica u Fondaciji CPI Sandina Bošnjak je kazala Feni da žele upoznati što veći broj građanki i građana o tome šta je ideja budžeta za građane, šta treba biti njegov sadržaj i šta je njegova svrha.

Pojasnila je da budžet za građane predstavlja prikaz budžeta, određenog budžetskog dokumenta, budžetskog prijedloga ili usvojenog budžeta na način koji je razumljiv što široj populaciji.

Po njenim riječima, to je posebno bitno ako se ima u vidu da javni budžeti obično imaju i po nekoliko stotina stranica, pa čak i ljudima koji se razumiju u finansije treba puno vremena da bismo došli do određenih podataka koji ih zanimaju.

Bošnjak ističe da upravo taj problem rješava budžet za građane, jer on predstavlja prikaz budžeta na sažetom broju stranica, na jednostavan način, uz upotrebu puno grafikona, dijagrama, prikaz ukupnog iznosa prihoda, rashoda, njihove strukture...

"Također, podrazumijeva i prikaz budžeta po funkcionalnoj klasifikaciji, odnosno prema svrsi za koju će novac biti potrošen. Odnosno, koliko se izdvaja za školstvo, koliko za zdravstvo... i to je upravo ono što građane najviše zanima", kazala je Bošnjak.

Ocijenila je da budžet za građane ima višestruku ulogu te da je on, prije svega, instrument transparentnosti budžeta.

Bošnjak navodi da je jako bitno da BiH poveća svoj rejting kad se radi o fiskalnoj transparentnosti.

"To pokazuju i određena mjerenja, istraživanja, kao što je istraživanje otvorenosti budžeta, gdje je BiH u zadnjem krugu istraživanja za 2015. osvojila samo 43 od mogućih 100 poena. Jedan od razloga je upravo nepostojanje budžeta za građane", ističe Bošnjak.

Po njenim riječima, budžet za građane ima ogromnu ulogu kada se radi o transparentnosti. Također, predstavlja i osnovu za olakšavanje monitoringa, odnosno praćenja načina na koji se to način troši javni novac.

"U konačnici, rekla bih da je to možda i najveća i najvažnija uloga budžeta za građane, on predstavlja preduvjet da se građani jače, snažnije, masovnije uključe u javne rasprave o budžetu", zaključila je Bošnjak.

Kazala je da se zalažu za to da svi nivoi vlasti u BiH, u oba entiteta i u Distriktu Brčko kao i niži, lokalni nivoi vlasti, izrađuju budžet za građane.