Zbog Dana državnosti
0

Bošnjački poslanici protiv zasjedanja sjednice RS

FENA
U Banjoj Luci je danas počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kojoj ne prisustvuju poslanici iz SDA, SDP-a i Stranke za BiH, jer smatraju da nije prihvatljivo održavanje skupštinskog zasjedanja na Dan državnosti BiH.

U zajedničkom saopćenju klub SDA-SDP BiH ukazao je da je zakazivanje redovne sjednice za 25.novembar „direktna provokacija i još jedan primjer negiranja države BiH od strane RS-a“.

“Iako smo insistirali na promjeni termina 25. redovne sjenice NSRS-a dobili smo obrazloženje da, 25.novembar, po Zakonu o praznicima RS-a, nije definisan kao praznik. U isto vrijeme mi smo svjedoci da se vrlo često za nemogućnost održavanja sjednica NSRS-a navode datumi koji također nisu definisani Zakonom o praznicima RS-a“, ističe se u saopćenju.

Naglašava se i da se na ovaj način grubo krši Aneks 4.Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH član 1. u kojem stoji da Republika BiH nastavlja svoje pravno postojanje kao država BiH.

Podsjeća se i da je 25.novembar ranijim odlukama Skupštine RBiH definisan kao Dan državnosti BIH, te kao takav ima utemeljenje da se obilježava na prostoru cijele BiH.

“Negiranjem ovog datuma šalje se jasna poruka da neki očito još uvijek nisu sami sa sobom razjasnili gdje žive. Njima i svim drugim građanima BiH želimo sretan Dan državnosti“, navodi se u zajedničkom saopćenju skupštinskih klubova SDA –SDP.

I poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović izjavio je Feni da nije trebalo za 25. novembar zakazati skupštinsko zasjedanje, ali da to srpski poslanici nisu htjeli uvažiti.

Potvrdio je da će bošnjački poslanici sutra prisustvovati nastavku sjednice.

Uvidom u spisak prisutnih poslanika na današnjoj sjednici uočeno je da je na sjednicu ipak došao poslanik SDP-aBiH Mehmed Kopić.

Inače, Narodna skupština RS-a trebalo bi danas da razmatra Nacrt budžeta RS za 2009. godinu i Nacrt zakona o izvršenju budžeta RS za narednu godinu.

Na predloženom dnevnom redu su i o prijedlozi zakona o Vladi RS, javnom okupljanju, državnim službenicima, republičkoj upravi, stvarnim pravima i o besplatnoj pravnoj pomoći, te još nekoliko prijedloga i nacrta zakona.