BiH
45

Bošnjački poslanici napustili sjednicu zbog rasprave o Zakonu o prebivalištu u RS

FENA
Bošnjački poslanici ne prisustvuju današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-a, čije razmatranje je počelo na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Prije dva dana skupštinski zakonadavni odbor je iz prijedloga, preformulirao zakon u nacrt, što znači da će proći redovnu, a ne hitnu proceduru kako je prvobitno predloženo.

Poslanik SDPBiH Behzad Čirkin rekao je danas u izjavi novinarima, nakon što je napustio skupštinsku salu na početku rasprave o ovom spornom zakonu za Bošnjake, da je Kluba poslanika SDA-SDPBiH tražio da se taj zakon povuče s dnevnog reda, jer već postoji na nivou BiH, ali taj prijedlog nisu podržali srpski poslanici.

"Smatramo da se ovdje radi o krupnom kršenju ne samo ustava države BiH, već i RS", rekao je Čirkin.

Naglasio je da je ovo “još jedna farsa aktuelne vladajuće koalicije u RS i nadobudno zamajavanje glasača pred oktobarske izbore”.

"Ovo je još jedan cirkus koji je najmanje potreban građanima RS i čitave BiH, u trenutku kada je BiH i RS bremenito opterećena problemima nezaposlenosti i nedostatka i hljeba i kruha i somuna. Ovdje se vježbaju nacionalni mišići RS u odnosu na ono što je značaj države BiH", rekao je Čirkin.

Prethodno je u parlamentu RS obrazloženje Nacrta zakona o prebivalištu i boravištu u RS na sjednici Narodne skupštine RS-a iznio resorni ministar Radislav Jovičić.

U nacrtu ovog zakonu se tvrdi da su razlozi za njegovo usvajanje sadržani "u potrebi prevazilaženja pravne praznine i trenutne situacije koja je nastala nakon nedonošenja zakona koji bi detaljnije i adekvatnije uredio predmetnu materiju na nivou BiH, kao i u činjenici da je u trenutnoj situaciji građanima Republike Srpske otežano i u nekim slučajevima onemogućeno ostvarivanje osnovnih prava, a čije ostvarivanje je uslovljeno prethodnim regulisanjem građanskog statusa.“

-Predloženim zakonom uređuje se prebivalište i boravište državljana Bosne i Hercegovine i boravište raseljenih osoba u Republici Srpskoj i omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravišta. U vezi s tim propisuje se da državljani mogu imati samo jedno prebivalište, te da je prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta, kao i adrese stanovanja obavezno - stoji u ovom nacrtu zakona.

Osim toga, propisuje se način obrade, korištenje i prikupljanje podataka, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita ličnih podataka, te zakonom kojim se uređuje centralna evidencija i razmjena podataka.

Također, zakonom je propisana i nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova u postupku prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta državljana, kao i vođenje i održavanje evidencija, način dostavljanja podataka iz evidencija, način korištenja i obrade podataka.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić je nakon preformulacije zakona rekao da je to još jedna šansa da se u međuvremenu usvoji zakon na državnom nivou, a ako do toga ne dođe, RS će usvojiti entitetski zakon.