Skupština opštine Srebrenica
0

Bošnjački odbornici usvojili Rezoluciju o Srebrenici

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Na sjednici Skupštine opštine Srebrenica u petak navečer odbornici su usvojili Rezoluciju o Srebrenice u identičnom tekstu kakav je usvojio i Evropski parlament.

Nakon duge diskusije i ukazivanja srpskih delegata da je Skupština ove opštine 2005. godine jednoglasno donijela rezoluciju kojom se osuđuju svi zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine, svi srpski odbornici napustili su sjednicu. Od 27 odbornika, koliko broji Skupština, za rezoluciju je glasalo njih 14.

Odbornici bošnjačke nacionalnosti istrajali su u nastojanju da se Rezolucija o Srebrenici usvoji, optužujući srpske odbornike da oni ne žele da osude zločin koji se desio Bošnjacima u julu 1995. godine.

Odbornik Zulfo Salihović je inicijator usvajanja rezolucije.

"Ovo je način izgradnje povjerenja. Meni je nezamislivo da normalan čovjek ne želi da prihvati činjenicu da je ovdje počinjen genocid, koji nije dio cijele jedne nacije, već određenih grupa ljudi. Ne mogu da shvatim da odbornici srpske nacionalnosti našeg lokalnog parlamenta ne žele to da usvoje i pored toga što je Rezolucija prihvaćena u Evropskom parlamentu!, kaže Salihović.

" Šta Srebrenica i njen narod dobijaju donošenjem ove rezolucije. Ovaj akt može negativno uticati na međunacionalne odnose u ovoj sredini", izjavio je Momčilo Cvjetinović, odbornik SDS-a.