BiH
4

Bošnjački funkcioneri u RS: Nelegalno posjedovanje oružja nije terorizam

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Članovi Koordinacije bošnjačkih funkcionera u institucijama Republike Srpske iznijeli su zabrinutost zbog odnosa vlasti bh. entiteta RS prema Bošnjacima.

Na trećem sastanku članova ove koordinacije koji je organizovao potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, istaknuto je da dugogodišnje ukazivanje na pogubnu činjenicu da u entitetskim institucijama, u policiji i javnim preduzećima nema uposlenih Bošnjaka, nije dalo rezultate, tako da Bošnjaci danas trpe posljedice nacionalne diskriminacije i kršenja ljudskih prava Bošnjaka i Hrvata.

"Razvoj događaja u ovom entitetu nakon incidenta u Zvorniku, u kome je stradao jedan policajac, a napadač ubijen, ukazao je na jedan neodgovoran odnos vlasti RS prema Bošnjacima. Na današnjem sastanku donijeli smo niz zaključaka koji jasno i nedvosmisleno definišu stavove bošnjačke politike. Mi osuđujemo svaki oblik nasilja. Osuđujemo ubistvo policajca u Zvorniku i pozivamo sve nadležne da što prije javnost upoznaju sa rezultatima istrage u ovom slučaju. Smatramo potpuno neprihvatljivim neselektivno, tendenciozno privođenje povratnika i pretresanje njihovih kuća. To smatramo pritiskom na povratnike koji su ionako u teškoj situaciji zbog raznih oblika diskriminacije i segregacije, od obrazovnog procesa do prava na posao", rekao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Članovi Koordinacije su pozvali sve činioce u RS da učine maksimum s ciljem normalizacije situacije i stvaranju uslova, jednakih mogućnosti za sve građane.

-Podržavamo zajedničke aktivnosti svih policijskih agencija u borbi protiv terorizma i formiranje tima za borbu protiv terorizma. Pozivamo na podizanje nivoa profesionalizma u cilju izgradnje povjerenja među građanima. Pozivamo nadležne vladine i nevladine organizacije da objektivno analiziraju posljednju akciju MUP-a RS. Nelegalno posjedovanje oružja se ne može tretirati kao terorizam i pod tim izgovorom vršiti pritisak isključivo nad Bošnjacima - kazao je Ramiz Salkić.

Svi članovi Koordinacije ukazali su na izuzetno teške uslove za djelovanje bošnjačkih političara u RS, stalne opstrukcije i izolaciju.

"Srpska politika Bošnjake kao konstitutivni narod marginalizira i provodi permanentnu diskriminaciju", rečeno je na ovom sastanku kojem su prisustvovali i Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Kemo Čamdžija, potpredsjednik Vijeća naroda RS i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.