BiH
41

Bošnjačka djece iz Vrbanjaca neće sutra početi školsku godinu

FENA
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović potvrdio je danas u izjavi Agenciji Fena da je jedinstven stav 99 posto roditelja da njihova djeca sutra, kada počinje nova školska godina u RS-u, neće krenuti na nastavu, jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Ovaj stav su, kaže, zauzeli na današnjem sastanku.

"Donijeli smo jednoglasnu odluku da djeca neće krenuti u školu dok se ne ispuni minimalni zahtjev, da djeca uče bosanski jezik od prvog do devetog razreda", pojasnio je Smajlović i dodao da je sada na ministru prosvjete i kulture u RS-a Goranu Mutabdžiji, kao i predstavnicima škole da to omoguće školskim planom i programom, kao i da se za izvođenje nastave angažira potrebni kadar.

"U suprotonom, djeca će izgubiti i ovu školsku godinu", rekao je Smajlović ističući da su roditelji već isuviše razočarani cijelom situacijom.

Smatraju neprihvatljivom Mutabdžijinu ponudu da bošnjački đaci u Vrbanjcima, ali samo oni od šestog do devetog razreda, izučavaju nastavni predmet koji će se zvati "jezik bošnjačkog naroda“, a ne "bosanski jezik".

"U Ustavu BiH piše bosanski jezik i zašto djeca ne bi imala pravo na taj jezik", rekao je Smjalović i podsjetio da u Ustavu RS-a piše "jezik srpskog naroda“, a djeca te nacionalnosti uče "srpski jezik“.

"Zašto naša djeca ne bi imala pravo da onda uče bosanski jezik", pita se on.

Potvrdio je da su roditelji također zauzeli stav da je neprihvatljivo da njihova djeca polažu razred van Vrbanjaca, bez obzira na kojem drugom području u BiH.

U RS sutra počinje nastava u novoj školskoj godini, ali bošnjački đaci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši nisu išli u školu ni u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što imaju pravo.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija ranije je izjavio da se nada da će problem đaka iz Vrbanjaca biti riješen i da će oni u ponedjeljak krenuti u školu.

Roditeljima je bilo ponuđeno da njihova djeca izučavaju nastavni predmet koji će se zvati "jezik bošnjačkog naroda“, a u drugoj učionici bi se izvodila nastava "srpski jezik“ za srpsku djecu.

To bi se odnosilo samo na učenike od šestog do devetog razreda, ali ne i za đake od prvog do petog razreda jer, kako je ustvrdio, to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju.

U područnoj školi u Vrbanjcima ima 52,78 posto bošnjačke djece, odnosno od 269 učenika njih je 149-oje Bošnjaka, čime po zakonskim propisima imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.