BiH
15

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima i Konjević Polju i danas van školskih klupa

Anadolija
Roditelji djece iz Konjević Polja (Foto: Arhiv/Anadolija)
Roditelji djece iz Konjević Polja (Foto: Arhiv/Anadolija)
Bojkot nastave bošnjačkih učenika u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima, opština Kotor Varoš, nastavljen je i danas, drugu radnu sedmicu ove školske godine, potvrdio je za agenciju Anadolija Nijaz Duzan, jedan od roditelja.

"I jutros smo se mi roditelji okupili ispred škole kako bismo i ministru prosvjete Republike Srpske i direktorici škole dali do znanja da ne odustajemo od zahtjeva za uvođenje grupe nacionalnih predmeta u nastavni plan ove škole", kazao je Duzan.

Istakao je da je ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija „obmanuo javnost“ svojom jučerašnjom izjavom da će djeca danas doći u školu, te da se već prošle sedmice 12 učenika vratilo na nastavu.

Mutabdžija je kazao da udovokjavanje zahtjevu bošnjačkih povratnika da se, ako se grupa nacionalnih predmeta ne može uvesti u školu Vrbanjcima, djeci omogući pohađanje nastave u Osnovnoj školi Blatnica, opština Teslić, "ne dolazi u obzir, jer bi se time kršila politika o upisnim područjima u RS-u, i išlo ka segregaciji učenika, što nije ničiji cilj".

Duzan je dodao da je odluka o polasku bošnjačke djece u školu u rukama Ministarstva prosvjete RS i njihove spremnosti da riješe ovo pitanje.

"Umjesto traženja rješenja, nažalost, i predstavnici škole i Ministarstvo pokušavaju radikalizovati situaciju, pa su tako u školi odbili izdavati potvrde učenicima na osnovu kojih njihovi roditelji ostvaruju prava na dječiji doplatak ili druge zakonske prinadležnosti. Uprkos svemu, odlučni smo da istrajemo i da za našu djecu izborimo prava koja im po zakonu pripadaju“, podvukao je Duzan.

Podsjećamo, na bojkot nastave bošnjački povratnici u Vrbanjcima su se odlučili nakon što više od godinu dana Ministarstvo prosvjete RS nije odgovorilo na njihove zahtjeve za uvođenje u nastavni program grupe nacionalnih predmeta u skladu s privremenim sporazumom koji su 2002. godine potpisali entiteti RS i Federacija BiH, a kojim se garantuje jednako pravo na obrazovanje Bošnjacima i Hrvatima u RS, odnosno Srbima u Federaciji BiH.

Djeca bošnjačke nacionalnosti u OŠ u Vrbanjcima čine 53 posto ukupne populacije učenika, a roditelji su kao posljednju mjeru najavili i mogućnost da ih ispišu iz OŠ "Sveti Sava" i na nastavu ih šalju u školu u Jelah, u Federaciji BiH.

Sličnog stava su i bošnjački povratnici u Konjević Polje, koji također danas nisu poslali svoju djecu na nastavu u područnu osnovnu školu „Petar Kočić“, potvrdio je za AA Vehid Dedić, predstavnik roditelja. Jučer na sastanku s resornim entitetskim ministrom i potpredsjednikom Narodne skupštine RS Ramizom Salkićem nije postignut konretan dogovor s roditeljima koji također traže nastavu iz nacionalne grupe predmeta, bolje uslove u školi, kao i formiranje školskih odbora u skladu sa etničkim sastavom lokalnog stanovništva.

Trajno rješenja za problem jednake i dosljedne primjene privremenog sporazuma o pravu na uvođenje u nastavne programe nacionalnih predmeta u cijeloj BiH, mogao bi biti postignut na konferenciji ministara prosvjete entiteta i kantona koja će se u organizaciji Vijeća ministra BiH održati 24. septembra.