BiH
0

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima 16. dan ne idu u školu, a niko ne nudi rješenje

FENA
Šesnaesti dan bošnjački učenici u Vrbanjcima kod Kotor Varoši ne idu na nastavu jer im i uprkos svim zahtjevima nije omogućeno da uče nacionalnu grupu predmeta.

Niko od nadležnih u Republici Srpskoj nije ponudio rješenje, zbog čega su roditelji ovih đaka iz područnog odjeljenja kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima iskazali i danas veliko ogorčenje.

Hava Varošić, majka dvoje đaka u Vrbanjcima, potvrdila je u izjavi Agenciji Fena da su roditelji jedinstveni i neće odustati od svojih zahtjeva i po cijenu da njihova djeca čitavu godinu ne idu na nastavu.

"Tražimo samo ono što nam po zakonu i Ustavu pripada. Kada može da se izvodi nastava uz nacionalnu grupu predmeta u 20 škola u RS-u, tražimo to pravo i za na našu djecu", kazala je Varošić.

Izrazila je nezadovoljstvo prijetnjama koje mogu čuti od nadležnih u RS-u.

"Kaznama nam prijeti ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija, direktor škole, koji odbija izdavanje potvrda da su djeca upisana u školu i na taj način im onemogućava rješavanje statusnih pitanja te policija, koja je dobila nalog za isljeđuje roditelje, posebno žene bez muževa, kao i mediji RS-a koji pokušavaju unijeti pometnju među roditelje, ali neće uspjeti, jer je nas na protestima svako jutro sve više i više", kazala je.

Naglasila je da roditelji nemaju veze s politikom i odbacuju sve neistine da iza svega stoji politika.

"Stalo nam je jedino do naše djece i onoga što im sljeduje po zakonu i Ustavu RS-a", kategorična je Varošić i ističe da će se znati ko je kriv jer niko od nadležnih ne želi da vidi njihove probleme.

I Nedžad Smajlović, otac troje djece koja pohađaju područno odjeljenje kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” u Vrbanjcima, potvrdio je Feni da su jedinstveni u stavu da istraju u svojim zahtjevima, ali da nisu naišli na razumijevanje ni lokalnih ni entitetskih vlasti.

"U petak smo išli na razgovor i kod načelnika Općine Kotor Varoš, koji je za 40 minuta koliko smo bili kod njega na razgovoru, uglavnom šutio. Rekao je samo da će stupiti u kontakt s ministrom prosvjete i ne znamo da li će do toga doći", dodao je Smajlović.

Roditelji bošnjačke djece dobili su u subotu podršku Helsinškog komiteta za ljudska prava, ali, navode da ne očekuju puno ni od sutrašnje konferencije o obrazovanju u BiH, iako smatraju da se moraju naći ista rješenja za svu djecu na nivou BiH.

"Naša djeca neće ići u školu dok se ovaj prolem u Vrbanjcima ne riješi", kategoričan je i Smajlović.

U ovoj školi ima 52,78 posto bošnjačke djece i u skladu sa zakonskim propisima roditelji traže da se uvede nacionalna grupa predmeta.

Međutim, iz resornog ministarstva nisu odgovorili pozitivno na te zahtjeve.