BiH
0

Bošnjaci u Domu naroda FBiH najavili pokretanje vitalnog nacionalnog interesa

FENA
Klub Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta pokrenut će pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa prilikom izjašnjavanja Doma o prijedlogu zakona koji tretira pitanje otkupa tzv. vakufskih stanova u Federaciji.

Bošnjački klub je to najavio danas na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu nakon što ostali delegati nisu većinom glasova podržali prijedlog Bošnjaka da spomenuti zakon bude vraćen u formu nacrta. Tekst je, naime, upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, što iziskuje i hitno izjašnjavanje delagata o njemu nakon obavljene rasprave.

Njegov službeni naziv je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

U njemu se najavljuje mogućnost otkupa stanova nosiocima stanarskog prava u stanovima čiji su raniji vlasnici vakufi, legati i zadužbine. Ranijim vlasnicima je predviđena zamjenska stambena imovina ili finansijsko obeštećenje.

Krajem oktobra ovaj tekst je odobrio po hitnom postupku Predstavnički dom.

Po istoj proceduri je proslijeđen i za današnju sjednicu Doma naroda čija je saglasnost također potrebna da bi tekst postao operativan.

Tražeći vraćanje u formu nacrta, a ona podrazumijeva i prolongiranje konačnog izjašnjavanja o zakonu, Klub Bošnjaka je obrazložio da Ministarstvo prostornog uređenja FBiH nije dostavilo za danas u Parlament tražene podatke o broju zamjenskih stanova koji su u tekstu predviđeni za ranije vlasnike nacionaliziranih stanova, u ovom slučaju za vakufe, legate i zadužbine.

Izjašnjavanje po proceduri koja podrazumijeva zaštitu vitalnog nacionalnog interesa znači da je bilo kojem zakonskom tekstu za konačnu podršku potrebno odobravanje iz svakog od klubova naroda pojedinačno, pa i ako ga Dom odobri većinom glasova tokom prethodnog općeg glasanja svih delegata odjednom.

Vakufska direkcija u Sarajevu oštro se protivi najavljenim odredbama o zamjenskoj imovini u zakonu i insistira da vakufski stanovi ostanu u posjedu vakufa, a da sadašnjim stanarima u njima bude dodijeljena zamjenska imovina. Direkcija obrazlaže da time samo želi očuvati imovinu i nepromjenjivu supstancu vakufa. Osim toga, stav Direkcije je da teško koja imovina može zamijeniti vakufske stanove koji su u pravilu na najatraktivnijim lokacijama.

Druga zainteresirana strana u ovom problemu je Udruženje "Dom" za zaštitu nosilaca stanarskog prava u nacionaliziranim i privatnim stanovima. Članovima tog udruženja potpuno odgovaraju najavljene odredbe koje je osmislila Federalna vlada kao predlagač teksta.

Braneći svoj stav, "Dom" se poziva i na odluku Ustavnog suda FBiH koja u pogledu otkupa izjednačava sve kategorije nosilaca stanarskog prava u nacionaliziranoj imovini u Federaciji. Dosad su svi iz ove kategorije, izuzev stanara u stanovima vakufa, legata i zadužbina, dobili pravo da otkupe stanove u kojima oni ili nasljednici žive već godinama pa i decenijama.

Delegatska rasprava o zakonu je u toku.