BiH
2

Nasljednici zemljišta tuže Višegrad zbog Kusturicinog Andrićgrada

Anadolija
Advokat Esad Hrvačić (Foto: Anadolija)
Advokat Esad Hrvačić (Foto: Anadolija)
Sarajevski advokat Esad Hrvačić, pravni zastupnik potomaka višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića, na čijoj zemlji Republika Srpska (RS) i reditelj Emir Kusturica grade kontraverzni Andrićgrad u Višegradu, potvrdio je za agenciju Anadolija kako priprema tužbu protiv Opštine Višegrad zbog otimačine imovine.

Potomci Pašana Hadžića poručili su u februaru 2013. godine kako neće dopustiti da im ''djedovina bude oduzeta'', te da su njihovi pravni zastupnici došli do, kako tvrde, neoborivih dokaza o otimačini bošnjačke zemlje.

''U fazi smo pripreme i upućivanja tužbe protiv Opštine Višegrad. Naime, utvrdili smo da je sve nekretnine na području Anadrićgrada Opština Višegrad prenijela na sebe, a na koncu je istu putem koncesije dala Andrićgradu. Na taj način su zadržali vlasništvo nad nekretninama koje su na protuzakonit način uzeli'', izjavio je Hrvačić.

Odgovornim smatra i vlasti RS koje su omogućile ''da se dogodi ovako nešto strašno''.

Rekao je kako s obzirom na postojeće prilike u spomenutom bh. entitetu ''očekuje sve odbijajuće odluke pred organima RS''.

''Očekujem da konačan epilog daju Ustavni sud BiH ili, eventualno, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Ja mogu da očekujem odbijajuće odluke po pitanju organa RS, jer je to uvezan sinhroniziran sistem u koji su uključeni pravosuđe i upravni organi po svim pitanjima, pa i pitanju Andrićgrada'', tvrdi on.

Nadalje, kaže da je zabrinjavajuće stanje u pravosuđu i organima uprave u RS-u. Prema njegovom sudu, ''ciljano i dobro'' organizirano se radi na otimanju imovine Bošnjaka. Vjeruje da je sve ''diktirano s vrha''.

''Imovina Bošnjaka je već oteta. Naime, u RS-u su vodili razne postupke, između ostalog, i izlaganja nekretnina bez prisustva izvornih vlasnika. Koristili su i rješenja koja su donesena 1962. godine. Opština je bez pozivanja izvornih vlasnika, a na zahtjev trećih lica poput nekih škola, vodila postupke izlaganja i formiranja novih zemljišno-knjižnih izvadaka. Potom, radili su upis te imovne na 'opšte dobro' u korist Opštine Višegrad, a da bi se kasnije na osnovu koncesije sve to bilo dato Andrićgradu ili drugima. Šta su radili? Promijenili su broj parcela. U slučaju Andrićgrada oko 50 parcela su spojili u jednu tako da sad nemate ni onih starih parcela gdje su, recimo, moji klijenti, Bošnjaci, bili upisani suvlasnici. Te parcele su brisane s lica mjesta, izmijenjeni su brojevi, a sve je, po novom premjeru, dato na korištenje Andrićgradu'', objasnio je Hrvačić.

Ističe da su urađene strašne stvari da je najvjerovatnije na sličan način oteto između 70 i 80 posto imovine Bošnjaka u RS.

''Formalno u RS-u su odradili posao primjenjujući 'brilijantne' metode kako se pod paskom legaliteta uzima zemlja Bošnjaka'', poručio je Hrvačić.