Dom naroda FBiH
0

Bošnjaci traže glasanje po proceduri vitalnog nacionalnog interesa zbog FTV-a

FENA
Dvije trećine članova Kluba delegata Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zatražilo je da se glasa po proceduri vitalnog nacionalng interesa kada je večeras na sjednici tog Doma u Sarajevu Komisija za informisanje predložila zaključak da Dom razriješi Upravni odbor Radio-televizije FBiH i imenuje novi privremeni saziv na dva mjeseca.

Trenutno traje rasprava o tome da li se u ovom slučaju može pokretati pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Prijedlog za razrješenje Upravnog odbora RTV-a FBiH odobrio je nedavno Predstavnički dom na inicijativu četiri stranke aktuelne parlamentarne većine - Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Da bi odluke o razrješenju te imenovanju privremenog saziva Upravnog odbora stupile na snagu, potrebna je i podrška Doma naroda.

Argumenti zagovornika smjene su da Parlament FBiH nije prihvatio izvještaj o poslovanju te medijske kuće za 2011., kao ni ranije izvještaje, kao i da revizorski ured već treći put zaredom daje negativne ocjene o njenom poslovanju.

Protivnici smjene, pak, tvrde da je razrješenje Upravnog odbora u cjelosti, kao i imenovanje privremenog saziva, protivno Zakonu o RTV-u i da je način na koji se to predlaže u Domu naroda protivan odredbama Poslovnika.