Bakir Izetbegović
0

"Bošnjaci su od međunarodne zajednice previše očekivali"

SRNA
Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH iz SDA Bakir Izetbegović rekao je sinoć da su Bošnjaci previše očekivali od međunarodne zajednice i da su razočarani što nisu dobili ustavnu reformu kakvu su željeli.

Izetbegović je, gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske, rekao da su SAD i Evropa veoma zainteresovane da se neke stvari u BiH ne ponove, dodajući da međunarodnu zajednicu interesuje samo mir i to da BiH postane normalan evropski prostor.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica jedva čeka da završi svoje prisustvo u BiH u sadašnjem kapacitetu, što znači da treba učiniti još neke finalne stvari koje će garantovati mir i koje će garantovati da kada ode OHR postoje instrumenti i organi koji će zamijeniti njegovu poziciju.

On je ocijenio da bi domaći političari, zbog svega toga, trebalo da se dogovore sa predstavnicima međunarodne zajednice koji je to minimum koji treba da se uradi u tom pogledu.

   Izetbegović je konstatovao da je međunarodna zajednica potrošila mnogo vremena i novca da napravi kakvu- takvu stabilnost u BiH.

   "Problem je u nama i mi moramo napraviti funkcionalnu državu koja sigurno neće generisati novu krizu na ovim prostorima", rekao je Izetbegović.

   Govoreći o takozvanim "šemama OHR-a", na kojima se, osim njega, našlo i više lica bošnjačke nacionalnosti iz politike, religije, biznisa, on je rekao da sa te šeme nije izostao "niko ko vrijedi u Bošnjaka", kao i da niko ne može biti siguran da li su to OHR-ove šeme.
   Izetbegović je kao autore ovih šema označio ljude bliske OHR-u, kako domaće, tako i strance, koji sebi time daju značaj, ocjenjujući da oni rade "na bazi čaršijskih priča".