BiH
0

Bošnjaci stavili veto na melodiju "Bože pravde"

FENA
Bošnjački delegati u Vijeću naroda Republike Srpske stavili su danas veto na u Skupštini usvojeno rješenje po kojem je nova himna RS-a trebalo da bude "Bože pravde" bez teksta.

Šef bošnjačkog kluba Edin Ramić kazao je novinarima nakon sjednice ovog kluba da je ocijenjeno da su Ustavnim zakonom o izmjeni Ustavnog zakona o zastavi, himni i grbu RS-a povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda, jer je to melodija s kojom se ne mogu identifikovati Bošnjaci, pošto se radi o himni „Bože pravde“ koju koristi i Srbija, a muziku je, također, napisao isti kompozitor Davorin Jenko.

Prilikom usvajanja ovog akta u Skupštini RS-a rečeno je da je himna RS-a kompozicija Davorina Jenka 1872. godine komponovana za pozorišni komad „Markova sablja“, bez teksta.

Ramić je podsjetio da je himna RS-a „Bože pravde“ osporena Odlukom Ustavnog suda BiH te da ih čudi da je predlagač „našao za shodno da ponovo osporenu himnu vraća u proceduru Narodnoj skupštini“.

Ocijenio je da se pokušava samo promjenom imena i naziva himne da se izbjegne činjenica da je to ustvari himna „Bože pravde“ i da je neodvojiva melodija od teksta.

„Ne znam kako predlagač smatra da su to dva različita pojma, kako to jednostavno nije moguće odvojiti“, naglasio je šef bošnjačkog kluba u Vijeću naroda RS-a i naveo da je samo intoniranje melodije uvijek izazivalo napuštanje određenih skupova bošnjačkih delegata i dijelom onih iz reda hrvatskog naroda.

Izrazio je nadu da će se uspjeti usaglasiti, ako ne tekst, onda nova melodija himne RS-a, jer će u suprotnom konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.

Bošnjački delegati Vijeća naroda dali su i primjedbu o pitanju imenovanja Nadzornog odbora Investiciono-razvojne banke, ali nisu u situaciji da pokrenu vitalni nacionalni interes na taj izbor, jer bi usporili određene razvojne procese.

Iako pozdravljaju formiranje ove značajne finansijske institucije u RS-u, smatraju da nije osigurana zastupljenost konstitutivnih naroda i očekuju da će to biti ispoštovano kada Investiciono-razvojna banka počne s radom i pri prijemu zaposlenih.