Vijeće naroda RS
0

Bošnjaci stavili veto na izbor Džombićeve vlade

FENA
Džombić: Nije ispoštovana nacionalna struktura
Džombić: Nije ispoštovana nacionalna struktura
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republika Srpske pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izbor premijera i nove Vlade RS-a jer se nije poštovalo pravo zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Predsjednik Bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović kazao je da nije ispoštovana ustavna struktrura RS-a, kojom je to pitanje i propisano.

“Očekujemo od vladajuće strukture u RS-u da se uvaži naš zahtjev da se konstituiranje Vijeća naroda RS-a obavi u skladu s Ustavom RS-a i poslovnikom tog zakonodavnog tijela, te time otklone potrebe za pravnim zaštitama pred Ustavnim sudom RS-a”, rekao je Hadžiomerović nakon sjednicie bošnjačkog kluba.

Odluka da se stavi veto na izbor nove Vlade RS-a je, kako je naglasio, donesena jednoglasno zbog svih primjedbi koje su ranije navodili prilikom izbora novog Vijeća naroda RS-a.

Bošnjaka nigdje na funkcijama

Stav bošnjačkog kluba je da Vijeće naroda RS-a nije konstituirano na pravilnikom predviđen način te da nije ispoštovana odluka o zastupljenosti konstitutivnih naroda, jer trenutno nijednu od šest funkcija na koja se vrše imenovanja u RS-u ne zauzimaju Bošnjaci iako je po Ustavu predviđeno da se ravnopravno dijele između konstitutivnih naroda.

Treba podsjetiti da je 27. decembra, bez prisustva bošnjačkih delegata, održana sjednica Vijeća naroda, koje je po tvrdnji njenog tada izabranog predsjedavajućeg Momira Marića konstituirano.

Grubo kršenje Poslovnika

Istovremeno, iako bez prisustva bošnjačkih delegata, većinom glasova donesena je i odluka po kojoj šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović može “konzumirati i funkciju potpredsjedavajućeg Vijeća”, što je on odbio, ističući da u Poslovniku Vijeća ne postoji v.d. potpredsjedavajućeg.

“Desilo se grubo kršenje Poslovnika o radu Vijeća naroda”, naglasio je Hadžiomerović.

Nova Vlada RS-a izabrana je u Skupštini RS-a 29. decembra, a nakon veta Bošnjaka slijedi predviđena procedura usaglašavanja na Vijeću naroda, zajedničkoj komisiji, ili, u konačnici, ako ne bude dogovora, na Ustavnom sudu RS-a.