Dragan Čović
0

"Bošnjaci neće birati hrvatskog člana Predsjedništva"

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je Bošnjacima da na predstojećim izborima u BiH slobodno izaberu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, ali bošnjačkog.

On je pozvao sve predstavnike stranaka sa hrvatskim nacionalnim predznakom da se okupe oko HDZ BiH i zajednički pokažu svoju snagu.

"Pozivam i Željka Komšića, po ko zna koji put, da povuče svoju kandidaturu, jer ćemo mu mi osigurati dobro mjesto - sve kako bi se zaštitili interesi Hrvata i olakšalo našem kandidatu Borjani Krišto da zauzme svoje mjesto u Predsjedništvu BiH, kako bi po prvi put dobili pravog zagovornika interesa i budućnosti Hrvata u BiH'', naglasio je Čović.

On je na sinoćnjem predizbornom skupu u Jajcu rekao da kandidat HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je "i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri". 

Krišto je poručila Hrvatima u Jajcu da ne dopuste da im Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, već da ga biraju sami. "Bošnjaci na to nemaju pravo. Mi želimo BiH po mjeri sva tri naroda", poručila je Krišto.

Ona je naglasila važnost funkcije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ostvarenju ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH, izrazivši žaljenje što tu funkciju u posljednje četiri godine nije obavljao hrvatski narod i ocijenila da se to više ne smije dopustiti. 

HDZ BiH je sinoć održao predizborni skup i u Travniku, gdje je predstavio kandidate ove stranke na predstojećim Opštim izborima u BiH.