BiH
0

Bošnjaci ne prisustvuju sjednici NSRS-a povodom 25 godina rada

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ukoliko se ne prihvati realnost u Bosni i Hercegovini i nastave zahtjevi za centralizacijom i unitarizacijom, ova zemlja će ostati vezana za prošlost i imat će neizvjesnu budućnost ustvrdio je danas na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske njen predsjednik Nedeljko Čubrilović.

Na ovom zasjedanju, povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS-a, ne prisustvuju bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina", budući da se ovaj datum veže za osnivanje Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, 24.oktobra, 1991.godine.

Među gostima na ovom zasjedanju su prvi predsjednik Narodne skupštine RS-a i haški osuđenik Momčilo Krajišnik, te dosadašnji predsjednici entitetskog parlamenta Dragan Kalinić, Petar Đokić, Dušan Stojičić i Igor Radojičić.

"Obilježavanje postojanja i rada Narodne skupštine RS-a je istorijski, pravni i politički događaj. Poštujući prošlost, današnje generacije imaju obavezu da stvaraju stabilniju, bezbjedniju i izvjesniju budućnost", kazao je Čubrilović u obraćanju gostima na ovom zasjedanju.

Važno je istaći, dodao je, da postojeći Ustav pruža dovoljno mogućnosti da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna i demokratska državna zajednica i da, kao takva, učestvuje u evropskim integracijama.

"Eventualne ustavne promjene moraju biti rezultat političke volje predstavnika dvaju entiteta i tri konstitutivna naroda, u postupku koji je u skladu s Ustavom i zakonom", kazao je između ostalog Čubrilović i dodao da je osnovni uslov za unapređivanje odnosa i saradnje sa svima jeste da prihvate RS kao ravnopravan, jedinstven i nedjeljiv državotvorni entitet Bosne i Hercegovine.