BiH
0

Bošnjaci iz Vrbanjaca tužili Ministarstvo prosvjete RS-a i OŠ "Sveti Sava"

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bošnjački povratnici u Vrbanjce kod Kotor Varoši čija djeca zbog odbijanja Ministarstva  prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska  da u nastavni program uvede grupu nacionalnih predmeta, angažovali su advokata i podigli  tužbu protiv Osnovne škole "Sveti Sava" i resornog ministarstva radi kršenja međuentitetskog Privremenog sporazuma o pravu na grupu nacionalnih predmeta.

"Ovo je odgovor na zahtjev direktorice OŠ 'Sveti Sava' upućen Osnovnom sudu Kotor-Varoš za pokretanje sudskog postupka protiv nas u kojem se traži utvrđivanje odgovornosti za, kako tvrde, zanemarivanje djece i izricanje novčane kazne u iznosu od 100 do 500 KM, s tim da se to kažnjavanje ponavlja sve dok se djeca ne vrate u školu“, pojasnila je za AA Hava Varoš, majka dvoje učenika iz Vrbanjaca.

Kazala je da su im „plave koverte od škole dostavljene u subotu te da se u tužbi sudu navodi da je razlog bojkota nastave zahtjev roditelja da  se njihovoj djeci omogući uvođenje u nastavu grupe nacionalnih predmeta“.

"Time oni pobijaju sami sebe, jer priznaju da mi ne kršimo zakon, već samo tražimo ravnopravnost za svoju djecu u obrazovanju što nam po zakonu i pripada. Zato smo se i jutros okupili pred školom i nastavili s protestima“, izjavila je Varoš.

Podsjetila je  da su se u prošli petak, na poziv upućen samo putem medija, roditelji iz Vrbanjaca sastali s ministrom prosvjete Goranom Mutabdžijom u Banjoj Luci.

"Na sastanku koji je trajao manje od pola sata, ministar je samo ponovio da je spreman da  se kao dopunska nastava uvede sedmično jedan čas bosanskog jezika, što smatramo neprihvatljivim. Iz cijelog razgovora bilo je i više nego jasno da i sam ministar čeka da ovu situaciju umjesto njega riješi neko drugi. Kazao je da se iz institucija RS-a na njega vrši pritisak da donese odluku o okončanju školske godine", dodala je Varoš.

Prema njenim riječima, „roditelje sve ovo nije pokolebalo u namjeri da za svoju djecu izbore prava koja im po zakonu pripadaju“.

"Želimo isti tretman za našu djecu kakav imaju bošnjački učenici u više od 20 škola u RS-u. Zato smo između ropstva i borbe, izabrali borbu. Jer mi živimo u Bosni i Hercegovini i naša djeca imaju pravo da uče bosnaski jezik i bosansku historiju", poručila je Varoš.