BiH
30

Bošnjaci iz Vrbanjaca podnijeli žalbe Obudsmenu za djecu RS

FENA
Škola u Vrbanjcima
Škola u Vrbanjcima
Roditelji iz Vrbanjaca pojedinačno su podnijeli žalbe Ombudsmenu za djecu RS i tužbu opštinskom sudu u Kotor Varošu protiv škole i Ministarstva prosvjete RS zbog diskriminacije.

Roditelji bošnjačke djece iz povratničke zajednice, koji nastavljaju bojkot nastave u ovom mjestu već tri mjeseca, pozvali su Ombudsmena za djecu RS da preduzme mjere i utvrdi kršenje prava djeteta zagarantiranih Ustavom RS-a.

Pozivaju se u saopćenju i na nadležnost institucije Ombudsmena za djecu RS, da prati usklađenost zakona i drugih propisa u RS, koji se odnose na zaštitu prava djeteta s odredbama Ustava RS-a, Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i drugih međunarodnih dokumenata koji se odnose na zaštitu prava i interesa djeteta.

Naglašavaju da je žalba podnesena zbog činjenice da djeci iz bošnjačke povratničke zajednice nije osigurano pravo na korištenje maternjeg jezika, te da je cijela praksa, kao i sam nastavni plan i program za osnovno obrazovanje RS-a, diskriminatoran te ne obuhvata prava zagarantirana pripadnicima "nevećinskih konstitutivnih naroda“.

Pozvali su roditelje iz 20 škola u RS-u, gdje se formalno odvija nastava za tzv. "nacionalnu grupu predmeta", da se pridruže borbi za zaštitu ljudskih prava, posebno imajući u vidu najavu ministra prosvjete i kulture da će poništiti sporazum o pravima đaka povratnika.

Naglašavaju da problem, koji je danas problem Vrbanjaca i Konjević- Polja, ukoliko cijeli obrazovni sistem RS-a ne prođe temeljitu reformu, narednog septembra može postati problem u svim školama od Kozarca do Srebrenice.

"Nakon što smo iscrpili sve mogućnosti dogovora i razgovora sa predstavnicima škole i Ministarstvom i nakon što naši zahtjevi nisu naišli na razumijevanje kod nadležnih organa, naš advokatski tim, kojeg smo angažovali da nas brani pred općinskim sudom u Kotor Varošu, a kojem je škola već uputila zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nas roditelja, pripremio je i predao tužbu protiv Ministarstva prosvjete RS-a i Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor Varošu zbog diskriminacije koja se provodi nad našom djecom u spomenutoj školi i očekujemo vrlo brzo da sud poduzme prve korake kako bi bila zaustavljena diskriminacija naše djece", navode roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca.