Vijeće naroda RS-a
0

Bošnjaci i Hrvati osporili grb i himnu RS-a

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojene grb i himnu RS-a, dok je hrvatski klub to učinio samo o pitanju rješnja za grb.

Predsjednik bošnjačkog Kluba delegata Vijeća naroda RS-a Edin Ramić pojasnio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da se u usvojenom rješenju novog grba RS-a ne mogu naći elementi s kojima se mogu identifikovati Bošnjaci u RS-u.

Naglasio je i da je sporan dio teksta himne RS-a u kojem se pokušava RS da predstavi kao nezavisni dio BiH i dati joj određena obilježja države, a koje ona nema, odnosno sporan je dio koji glasi „drugu zemlju mi nemamo“.

Ramić je nakon sjednice Kluba bošnjačkih delegata rekao i da po pravilu heraldike novi grb RS-a nije urađen na način da odražava ravnomjernu zastupljenost konstitutivnih naroda, s obzirom na to da štit kao osnovi heraldički element ne sadrži elemente s kojima se identifikuju Bošnjaci i Hrvati u RS-u.

"On apsolutno predstavlja rješenje koje je već jednom osporeno pred Ustavnim sudom BiH“, naglasio je Ramić i dodao da grb nije ni jedinstven, ni prepoznatljiv, već asocira na ranije osporeni grb RS-a i grb Srbije.

Naglasio je i da se Bošnjaci ne mogu identifikovati ni s tzv.čuvarima štita, odnosno njegovim elementima.

On je podsjetio i da je u drugim rješenjima za grb, koja su bila predložena, bila potpuna identifikacija svih naroda u RS-u na štitu, ali da ona nisu razmatrana u Narodnoj skupštini.

"Predlagač se pred izbore pokušao dodvoriti biračima, a na štetu drugih konstitutivnih naroda kako bi osporeno rješenje pred Ustavnim sudom BiH ponovo pokušao vratiti na scenu“, dodao je predsjednik bošnjačkog kluba delegata Vijeća naroda RS-a.

Podsjećamo, novi grb RS-a ima, između ostalog, u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu, s po jednim zlatnim krinom s obje strane orlova repa.

I Ramić, kao i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Tomislav Tomljanović smatraju da je usvojeno rješenje novog grba RS-a „najzastupljenije na bocama alkoholnih pića i pivskim bocama“ i koje na neki način izigrava odluku Ustavnog suda BiH kojom su kao neustavna ocijenjena ranija obilježja RS-a.

Tomljanović je na odvojenoj pres-konferenciji rekao da za hrvatske delegate u grbu nije prihvatljivo to jer on ne ispunjava ni minum uvjeta koje bi trebao kako s estetskog tako i heraldičkog stanovišta.

"Ako grb treba da bude jedinstven i originalan, onda to ovaj usvojeni nije. Čak nije ni moderan, jer se postavlja pitanje da li smo mi monarhija ili republika. I da li smo mi u srednjovjekovnom vremenu ako imamo lavove i krune ili smo u modernom vremenu“, rekao je predsjednik hrvatskog kluba delegata Vijeća naroda.

Tomljanović je uputio i zamjerku što se u centralnom dijelu grba ne nalaze obilježja sva tri konstitutivna naroda.

Kada je u pitanju himna, Tomljanović je rekao da je za hrvatske delegate usvojena himna "Moja Republika" prihvaljiva.

"Čak i dio koji govori 'drugu zemlju mi nemamo', jer su time onda i političke ambicije nekih oko otscjepljenja, izbrisane", dodao je on.

Inače, grb na grudima orla u njegovoj sredini ima crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri ista takva ocila bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, zlatno naoružana i istih takvih jezika. Desni držač je krunisan zatvorenom zlatnom i nepostavljenom kraljevskom krunom s pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom s tri vidljiva krina u vijencu. Na vanjskom ramenu svaki od držača ima kružni zlatom oivičeni štit, i to: na desnom držaču u plavom polju zlatna otvorena kraljevska kruna s tri vidljiva krina u vijencu, a na lijevom u crvenom polju tri srebrne trake. Postament je zlatni ornamentalni troplet.

Zbog činjenice da slijedi ljetna pauza u parlamentu i Vijeću o vetu Bošnjaka i Hrvata raspravljat će se tek u septembru.