Neadekvatna uporeba jezika
0

Bošnjaci diskriminarani u školama u RS-u

FENA
Šefket Hafizović
Šefket Hafizović
Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Šefket Hafizović izjavio je da taj klub uložio veto na izmjene i dopune zakona o osnovnom, srednjem i o visokom obrazovanju u RS-u, jer Bošnjaci nisu ravnopravno zastupljeni u nadzornim odborima škola niti upotrebom jezika na nastavi.

Navodeći da je stav bošnjačkog kluba, prilikom ranijeg stavljanja veta, bio da je spomenuti zakon diskriminatorski, Hafizović je podsjetio da je u toku izrada amandmana za zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a koja će razmatrati pokrenuto pitanje zaštite vitalog nacionalnog interesa na ovaj zakon.

"Ta zaštita vitalnog nacionalnog interesa odnosi se na diskriminatorski odnos i na neadekvatnu upotrebu služebnih jezika u BiH", rekao je Hafizović.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je još krajem jula stavio veto na izmjene i dopune zakona o visokom, srednjem i osnovnom obrazovanju uz insistiranje na potpunoj harmonizaciji ovih propisa na nivou Bosne i Hercegovine.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o ovim zakonoma nije prošao amandman Kluba poslanika SDA-SDP na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju o načinu upotrebe jezika konstitutivnih naroda kako je to regulirao član 156. Ustava RS-a.

Na osnovu analize provedbe kriterija za školske nazive i obilježja koju je uradila Fondacija lokalne demokratije u augustu 2008. godine, od 864 škole u Republici Srpskoj njih 220 ne zadovoljava kriterije za nazive škola, 351 ne zadovoljava kriterije za simbole škola, 1.407 ima upitnost kriterija za školske manifestacije, a osam škola ne zadovoljava kriterije obilježavanja školskih manifestacija.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kaže da je njemu "iz potpuno nepoznatih razloga" Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavio veto na izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, ali istovremno tvrdi da u zakonima nema ništa diskiminatorsko.