Ambasador Gary D. Robbins
0

"Bosni i Hercegovini je potrebno više žena u vlasti"

Sarajevo-x.com
Gary D. Robbins
Gary D. Robbins
Krajem prošle godine ambasador Gary D. Robbins bio je domaćin konferencije održane u Sarajevu, na kojoj su se okupile žene članice parlamenta iz čitave regije. To je bio drugi put da je OSCE podržao ovakvo okupljanje na kojem su, tokom dvodnevne konferencije, učesnici razgovarali o tome kako povećati i promovirati učešće žena u politici. Njegovo viđenje ove problematike sažeto u saopćenju objavljujemo u cjelosti:

"Misija OSCE-a čvrsto podržava ovakve inicijative, koje demonstriraju našu zajedničku obavezu da potičemo ravnopravnost muškaraca i žena. Organizacija je ponovno potvrdila ovaj stav na Vijeću ministara, održanom u Atini u decembru 2009. godine, gdje je usvojena odluka pod nazivom 'Učešće žena u političkom i javnom životu'. Razlog zbog kojeg imamo ovu obavezu je jednostavan: izabrana tijela su najreprezentativnija ako njihovi članovi odražavaju raznolikost stanovništva koje predstavljaju. S, otprilike, ujednačenim procentom učešća muškaraca i žena, takvo stanje trebali bi odražavati izborni rezultati.

Nažalost, to nije slučaj. Iako su Ujedinjeni narodi postavili minimalan cilj od 30% zastupljenosti žena u izabranim tijelima, mnoge naše države ne ostvaruju ovaj cilj. Bosna i Hercegovina (BiH) nije izuzetak. Izbornim zakonom BiH omogućava se da je, najmanje, jedan od tri kandidata žena, ali procent broja mjesta u parlamentu, za koja se žene u BiH, ustvari, biraju je nizak, i dalje opada - sa 20% u 2002. godini, na samo 14% u 2008. godini. Trenutno, BiH se nalazi tek na 45. mjestu od 56 država članica OSCE-a, kada je u pitanju članstvo žena u PS BiH. Hoće li izbori 3. oktobra 2010. godine donijeti daljnja pogoršanja?

Da budem jasan: ovakvo opadanje brojki nije rezultat nepažnje vlasti BiH. Država zaslužuje pohvale za uloženi trud, na čelu s Agencijom za ravnopravnost spolova, na usvajanju zakona koji ima za cilj povećanje učešća žena u političkom životu. Ali, de jure, ravnopravnost se pokazala krajnje drugačijom od, de facto, ravnopravnosti.

Sastav unutar institucija, izabran na temelju spolne pripadnosti, nije se poboljšao, a žene birači rijetko predstavljaju metu poruka koje prenose izborne kampanje.

Kao odgovor na ovakvu situaciju, ovog ljeta Misija OSCE-a pruža podršku čitavom nizu inicijativa u izvjesnom broju mjesnih zajednica, kako bi se podigao nivo svijesti političkih stranaka o pitanjima od posebnog značaja za žene birače, i kako bi se promoviralo učešće žena u politici. Spremni smo i na druge načine pružiti podršku i pomoć.

Šta je to što BiH može dodatno uraditi, kako bi povećala učešće žena birača, kao i izglede kandidatkinja na predstojećim općim izborima? Jedan od izazova leži u činjenici što žene - izabrane kandidatkinje - ne zauzimaju jednako visokorangirane položaje kao muškarci u BiH. Ovo, kod nekih birača, izaziva viđenje da je razlog za uvrštavanje žena na stranačke kandidatske liste jednostavno zadovoljavanje pravnih zahtjeva. Jedan od načina rješavanja ovog problema jeste da se usvoje strožiji uvjeti, kako bi se osigurao rodni paritet na svim nivoima vlasti, u institucijama, čak i u strankama. Istina, takve mjere nude malo garancija da će se stvarni utjecaj žena u političkom životu znatno i povećati.

Biračima je najbolja usluga ako mogu dati svoj glas na osnovu kvaliteta kandidata koji će ih predstavljati, istovremeno imajući na umu da raznolikost, što podrazumijeva i raznolikost na temelju spola, samo dodatno daje snagu izabranim tijelima i da politički lideri s različitim bekgraundom često unose jedinstvene perspektive u svoje važne zadatke. Christine Lagarde, francuska ministrica ekonomije, nedavno je izjavila za International Herald Tribune: "Hajde da sudimo o ženama na osnovu njihovih djela". U oktobru ove godine, birači u BiH imat će priliku, među brojnim kandidatima, u koje spadaju i kandidatkinje, izabrati najbolje, i dati im zadatak da vode ovu državu naprijed.