Susret Inzko-Amato
0

'Bosni i Hercegovini je mjesto u Evropskoj uniji'

Sarajevo-x.com
Iako je među rijetkim zemljama koje imaju jasnu perspektivu da postanu punopravne članice Evropske unije, Bosna i Hercegovina tom strateškom projektu do sada nije dala potreban značaj, složili su se danas tokom susreta u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i bivši italijanski premijer i predsjedavajući Međunarodne komisije za Balkan Giuliano Amato.

Konstatirali su da druge zemlje regije već velikim koracima idu ka Briselu i da BiH sebi ne smije dozvoliti da zaostane za susjedima.

Evropska unija je bezbroj puta istakla svoju privrženost Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji Zapadnog Balkana, i to je dobro, ali je krajnje vrijeme da i politički lideri u BiH svoju deklarativnu podršku članstvu BiH u Evropskoj uniji pretvore u konkretan i zajednički dogovoren program rada i tako ubrzaju napredak zemlje, naglašeno je tokom susreta.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upozorio da „demokracija ne ide na prazan stomak“, objašnjavajući da je teško uvjeriti građane u evropsku budućnost BiH bez opipljivog ekonomskog oporavka i rješenja osnovnih socijalnih pitanja u zemlji. „Zato vlasti u Bosni i Hercegovini moraju nastaviti da provode reforme i usvajaju evropske standarde, ne radi Evropske unije, već radi građana. Reforme jesu uvjet za ulazak u Evropsku uniju, ali je njihov prvobitni cilj poboljšanje životnog standarda i prava građana“, rekao je Inzko.

Inzko i Amato su istakli da je u ovom trenutku posebno važno približiti Evropsku uniju običnim građanima, jer nedavna istraživanja su pokazala da mnogi građani ne znaju koju će oni konkretnu korist imati od članstva u EU. „Mediji i građansko društvo imaju ključnu ulogu u procesu informiranja građana i njihovog uključenja u proces evropskih integracija i mi ćemo nastaviti da podržavamo napore u tom smjeru“, rekao je Inzko. U suradnji sa predstavnicima mladih, civilnog društva i medija, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH je pokrenuo niz aktivnosti koje imaju za cilj da potaknu građane da preuzmu aktivniju ulogu u procesu evropskih integracija.

Giuliano Amato je u Bosni i Hercegovini kako bi učestvovao u sutrašnjoj sesiji „Parlamenta za Evropu“, tokom koje će sa parlamentarcima iz cijele BiH razgovarati o potrebnim ekonomskim reformama na putu ka Evropskoj uniji.