BiH
0

Bosna Sema: Zavisno od rezultata istrage o smrti Mahira Rakovca, kaznit ćemo počinitelje

Klix.ba
Bosna Sema odgojno obrazovne institucije danas su se iznova oglasile povodom samoubistva dječaka Mahira Rakovca u sarajevskom naselju Dobrinja.

Navode da poštuju sve zakone i pravilnike Bosne i Hercegovine kako kroz realizaciju odobrenih nastavnih planova i programa tako i kroz direktno poštovanje Ugovora o osnivanju Bosna Sema obrazovih institucija koje čine predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteti i univerziteti u kojima se provodi nastavni plan propisan zakonima pisanim u BiH.

"Zbog svega navedenog smo duboko potreseni nemilim događajima koji su se kako navode mediji desili unutar školskog kompleksa. Vrata naših obrazovnih institucija su otvorena za svaku vrstu saradnje sa institucijama koje rade na rasvjetljavanju ovog nemilog događaja. Svi podaci koje bi eventualno bili potrebni za efikasniju i ažurniju istragu su dostpuni po zahtjevu istražnih organa, bilo da se radi o pojedinačnim detaljima ili pisanoj korespodenciji koju evidentiramo i arhiviramo", navodi se u saopštenju.

Ističu da će u narednom periodu dati punu podršku istražnim organima kako bi se što prije i efikasnije kaznili počinitelji u skladu sa finalnim rezultatima istrage.

"Ukoliko rezultati finalne istrage budu upućivali na polaznike ili uposlenike odgojno obrazovnih institucija Bosna Sema, spremni su najstrožije kazniti počinitelje te sve podatke vezano za konkretan slučaj predati primarno istražnim organima a nakon toga uputiti i javnu osudu kako bi se dodatno počinitelji diskreditirali i trajno osudili na najstroži mogući način", zaključuje se u saopštenju.