Explore Bosnia-Herzegovina
0

"Bosna je zemlja koja ima šta ponuditi"

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina je zemlja koja zaista obiluje brojnim prirodnim bogatstvima i kao takva ima veliki potencijal da postane veoma atraktivna turistička destinacija, no da bi se to postiglo veoma je bitno promovisati našu zemlju u svijetu. Upravo to je cilj projekta 'Exploring Bosnia and Herzegovina' koji putem turističkog on-line portala promoviše Bosnu i Hercegovinu.

Prelijepe planine, čiste rijeke, predivni nacionalni parkovi, obilje prirodnih pećina, sve je to ono što krasi Bosnu i Hercegovinu i što bi ovu zemlju moglo učiniti interesantnom turističkom destinacijom.

Nakon rata, Bosna i Hercegovina se u brojnim inostranim medijima spominjala samo u kontekstu rata, a sada je vrijeme da se takva slika izmijeni.

Naime, Exploring Bosnia and Herzegovina je projekat koji putem turističkog on-line portala promoviše Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju koja pruža nezaboravne doživljaje u svakom periodu godine.

"Cilj ovog projekta jeste da podigne konkurentnost bh. turizma, te je zbog toga i pokrenut online portal koji pruža mogućnost online rezervacija i online plaćanja smještaja i turističkih tura u Bosni i Hercegovini. A, konačni cilj je svakako dovesti što više turista i predstaviti Bosnu i Hercegovinu kao hit destinaciju", kazao je za Sarajevo-x.com Vladimir Šimić, vlasnik portala.

Zahvaljujući ovom projektu, kojeg inače sufinansira USAID i Norveško ministarstvo vanjskih poslova, u Bosnu i Hercegovinu je već dolazilo nekoliko inostranih novinara, koji su po okončanju boravka u našoj zemlji pisali i više nego afirmativne tekstove o Bosni i Hercegovini, njenim prirodnim ljepotama, bogatoj historiji, noćnom životu, načinu življenja u BiH...

"Cilj projekta je i to da Bosna i Hercegovina uzme aktivno učešće na međunarodnim sajmovima turizma, te da u našu zemlju dolazi što više novinara, ali i drugih turista", kazao je Šimić ističući da je Internet trenutno najmoćniji marketinški instrument putem kojeg se mogu promovisati ljepote Bosne i Hercegovine.

Ovakav projekat je od velike važnosti za našu zemlju s obzirom da svjetskoj javnosti treba prikazati da Bosna i Hercegovina nije samo zemlja nastala na krvavim ruševinama nekadašnje Jugoslavije, nego zemlja koja ima šta ponuditi, prelijepe olimpijske planine, savršene kanjone, eko i seoski turizam, banjski turizam, sportski lov i ribolov, bogat noćni život i još mnogo toga što turistima može pružiti savršen odmor u našoj zemlji.