BiH
0

Bosna i Hercegovina slavi Dan nezavisnosti

Sarajevo-x.com
Danas je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na današnji dan 1992. godine na referendumu o nezavisnosti građani su izabrali Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu, suverenu i cjelovitu državu.

Vijeće ministara Evropske unije potom je 6. aprila 1992. godine u Briselu donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine. I ovaj put, kao i ranijih godina, nezavisnost Bosne i Hercegovine obilježava se u samo jednom dijelu naše zemlje, u Federaciji. Vlasti Republike Srpske ovaj praznik ne priznaju.

Danas u 9.00 sati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević i načelnik Općine Centar Dževad Bežirević u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH položit će cvijeće kod Vječne vatre u Sarajevu.

U 10.00 sati predsjedavajući Komšić i dr. Silajdžić položit će svijeće na mezarju Kovači. Planirano je da Komšić položi cvijeće i na Spomen parku Vraca u 10.30 sati.

Za 12 sati zakazano je svečano podizanje BiH zastave, uz intoniranje državne himne povodom obilježavanja Dana nezavisnosti u organizaciji Studentskog Parlamenta Univerziteta Sarajevo - Kampus Unvierziteta u Sarajevu, ul. Zmaja od Bosne.