BiH
0

Bosna i Hercegovina priznala predaju CIA-i osumnjičenih Alžiraca

FENA
Bosna i Hercegovina je priznala da je 18. januara 2002. predala šest osoba alžirskog porijekla američkim snagama, navodi se u srijedu u izvještaju Vijeća Evrope o zatvorenicima i tajnom prebacivanju navodnih terorista avionima CIA-e.

Bosna i Hercegovina je jedina od 46 država članica ove organizacije koja je, nakon ispitivanja krajem prošle godine generalnog sekretara Vijeća Evrope, priznala je da je povrijedila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima predajući šest osumnjičenih za terorizam CIA-i.

U svom pismu objavljenom u srijedu, bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić priznao je da nije bilo nikakve zakonske i formalne procedure za izručenje ovih osoba koje se još uvijek nalaze, bez suđenja, u američkoj bazi Guantanamo, javlja AFP.

Ovaj slučaj predaje osoba osumnjičenih za terorizam stranim agentima već je objavila međunarodna štampa. Američki advokat Stephen Oleskey je saopćio u aprilu pred istražnom komisijom Evropskog parlamenta u Bruxellesu da Bosna i Hercegovina još uvijek nije obavijestila SAD da li ona prihvata da ponovo primi ove osumnjičene.

Grupu čini Hadz Budellaa, Saber Lahmar, Bumediene Lakhdar, Muhamed Nechle, Mustafa Ait Idir i Belkasem Bensayeh, šest alžirskih državljana od kojih su petorica dobila bosanskohercegovačko državljanstvo prije hapšenja. Grupa je osumnjičena da je povezana s mrežom al-Qaide Osame bin Ladena.

Nakon što su bezuspješno pokušavale da ih protjeraju u Alžir, bosanskohercegovačke vlasti su na kraju postupile prema zahtjevu američke ambasade u BiH 24 sata prije njihove "stvarne predaje".