BiH
511

Bosna i Hercegovina peta najsiromašnija država u Evropi

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Često ljudi život u Evropi doživljavaju kao vrhunac društvenog i ekonomskog prosperiteta. Prelijepi gradovi, mirne granice i ekonomska stabilnost, prve su asocijacije na Evropu. Ipak, stvarnost je drugačija. I države ovog kontinenta bore se sa siromaštvom i bijedom. Jedna od njih je i Bosna i Hercegovina koja je uvrštena na peto mjesto liste deset najsiromašnijih zemalja Evrope.

Podaci koji je prikupila Svjetska banka na osnovu nacionalnog bruto dohotka svrstali su i Bosnu i Hercegovinu na listu najsiromašnijih zemalja u Evropi uprkos činjenici što je u zadnje vrijeme statistički vidljiv porast BDP-a.

Kao neki od razloga za katastrofalno stanje u BiH uglavnom se ističu ratna dešavanja na ovim prostorima, prelazak sa centralnog planiranja na slobodno tržište i generalno nagla promjena sa komunističkog sistema na demokratski.

Uprkos činjenici što je BiH bogata metalima i mineralima uslovi života u državi nisu se znato poboljšali. Veliki dio odgovornosti snosi i komplikovan sistem poslovnog zakonodavstva, ali i razgranat sistem državne administracije.

Ubjedljivo najsiromašnija države Evrope je Moldavija koja se nikako ne može nazvati državom luksuza. Odmah iza nje nalazi se Ukrajina koja ne bilježi privredni rast. Razlog za to je niz nepovoljnih unutrašnjih dešavanja počevši od revolucije, prekrivenih ruskih intervencija, nestabilne vlasti i ruskog anektiranja Krima.

Na trećem mjestu nalazi se Kosovo koje se proteklih godina borilo za međunarodno priznanje i koje nije imalo prilika da privuče strane investitore. U ovoj državi na veliki dio nacionalnog dohotka poseban utjecaj imaju građani koji žive u bogatijim državama poput Njemačke i Francuske, a koji šalju novac na Kosovo.

Kosovo slijedi Albanija. Iako ova zemlja ima mnogo prirodnih resursa poput željeza i plina, albanske vlasti očito ne znaju iskoristiti bogatstvo kako bi poboljšale životni standard građana. Albanija je država koja se još uvijek oslanja uglavnom na poljoprivredu - sektor u kojem je zaposlena većina albanskih stanovnika.

Iza Albanije na listi najsiromašnijih zemalja Evrope nalazi se BiH. Našu državu slijede i Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Rumunija.

Lista najsiromašnijih zemalja Evrope:

  1. Moldavija - Prosječni prihod: $2560
  2. Ukrajina - Prosječni prihod: $3560
  3. Kosovo - Prosječni prihod: $3990
  4. Albanija - Prosječni prihod: $4450
  5. Bosna i Hercegovina - Prosječni prihod: $4760
  6. Makedonija - Prosječni prihod: $5150
  7. Srbija - Prosječni prihod: $5820
  1. Crna Gora - Prosječni prihod: $7320
  2. Bugarska - Prosječni prihod: $7620
  3. Rumunija- Prosječni prigod: $9520