Haos na cestama
0

Bosna i Hercegovina okovana snijegom, na jugu ledena kiša

Sarajevo-x.com
Sarajevo jutros u 8 sati (Foto: Sarajevo-x.com)
Sarajevo jutros u 8 sati (Foto: Sarajevo-x.com)
Cijela Bosna i Hercegovina je zametena sniježnim nanosima, dok na jugu Hercegovine pada ledena kiša.

Jutros u 7 sati na Bjelašnici su izmjerena 122 centimetra snijega, na Ivan Sedlu 52, Kupresu 45, Sarajevu 24, Zvorniku 18, Livnu 16, Jajcu i Neumu 15, Bijeljini, Tuzli i Zenici 12, Bugojnu 10, Mostaru 8, Banjoj Luci i Trebinju 7 centimetara...

Padavine su praćene i hladnim valom pa je u 7 sati temperatura na Kupresu bila -16, Ivan Sedlu -15, Sokocu -14, u Sarajevu, Bugojnu i Srebrenici je bilo -12 stepeni, u Zenici -11, Bihaću, Bjelašnici, Gradačcu, Tuzli i Zvorniku -10, Banjoj Luci i Prijedoru -8, Mostaru -5, Stocu -4, Neumu -1 stepen celzijusa...

Meteorolozi i za danas prognoziraju snijeg, a na jugu Hercegovine susnježicu i kišu. Obilne padavine se očekuju na jugu, zapadu i jugoistoku.

Prema izvještaju BIHAMK-a, u većem dijelu zemlje saobraćaj se odvija otežano i usporeno zbog snijega koji pada, a dodatne probleme stvara mjestimično jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

U glavnom gradu BiH snijeg je prouzrokovao saobraćajni kolaps, ulice nisu očišćene pa je za nekoliko kilometera vožnje potrebno i sat vremena.