Obilježen Dan nezavisnosti
0

Bosna i Hercegovina je opstala kao država

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Polaganjem vijenaca te minutom šutnje i učenjem Fatihe za sve borce koji su dali život u odbranu svoje zemlje danas je ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Vijence su položile brojne delegacije, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici sarajevskih općina, nevladinih organizacija, boračkih udruženja i antifašista.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi predstavnicima medija potcrtao je da BiH nije postala država niti 1992., niti 1995. godine, već je znatno prije bila ozbiljna država još u tadašnjim historijskim okolnostima.

"Drugo je što smo imali nesreću da ovu zemlju uvijek okupiraju neke strane sile te da ona gubi u tim okupacijama elemente svoje državnosti na kraći ili duži period. Ali, BiH je opstala kao država. Na nama je samo da budemo razumni i logični te da od BiH pravimo državu kakva je svaka normalna država sa svim elementima", kazao je on.

Komentirajući činjenicu da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava u svim dijelovima zemlje, Komšić uzrok toga vidi u postojanju politika koje to ne žele i nastoje ovaj i slične datume opstruirati, što im omogućava i trenutni ustavni sistem.

"Tu nema elementarne logike. Kažete da poštujete i priznajete državu u kojoj živite, a ne slavite i ne obilježavate njen Dan nezavisnosti. Znamo i razloge i uzroke zašto je to tako. Opet je u pitanju ta nesretna politika koja jednostavno neće ovu zemlju da postavi na normalan način kao sve ostale zemlje. Očigledno je da će trebati puno više vremena da te stvari dođu u normalu", zaključio je on.

Premijer KS-a Fikret Musić je, čestitajući svim građanima današnji praznik, zaželio da u budućim vremenima to bude praznik cijele BiH.

"To je pitanje koje će, nadam se u skorijoj budućnosti, biti riješeno te da ćemo u svojoj državi praznik obilježiti na način kako se to obilježava u normalnim evropskim državama", istaknuo je Musić.

Za gradonačelnika Aliju Behmena mjesto polaganja vijenaca je simbolično, jer je to mjesto kada je 6. april BiH, kao i cijela Jugoslavija, slavila kao dan oslobođenja od fašizma, kada su partizani preko Vratničke kapije prvi put ušli u Sarajevo. Podsjetio je da je BiH tada i stekla nezavisnost, koja je potvrđena referendumom 1992. godine, a odbranjena ratom od 1992. do 1995. godine.

"Slaviti nezavisnost jedne države koja je bila priznata i primljena u Ujedinjene nacije je prava stvar i ne može drugačije. Problem je što Ujedinjene nacije nisu čuvale svoju punopravnu članicu, i oglušile su se o ono što se dešavalo tokom rata. Zato je ovaj praznik još slađi, još bolji i još privrženiji svakom čovjeku koji osjeća BiH kao svoju domovinu", smatra Behmen.

Čestitke svim građanima povodom današnjeg praznika uputio je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, istaknuvši da je svjestan činjenice da živimo u kompleksnom vremenu kada o mnogim vrijednostima nije postignut konsenzus.

"Nadam se da će vrijeme koje je pred nama pokazati da samo jedinstvenim stavovima o nekim suštinskim pitanjima možemo ići naprijed. Nema pojedinačnog napretka - ili ćemo svi naprijed, ili ćemo svi zaostajati. Mislim da nikome nije stalo da zaostaje. Dan nezavisnosti države je bitna stvar i to pitanje jednog dana mora biti na dnevnom redu i očekujem da će ono biti riješeno punim konsenzusom, jer je to nezaobilazni temeljac moderne prošlosti BiH", naglasio je on.

Cvijeće će tokom dana biti položeno i na mezarju Kovači, spomen- obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, spomen-parku Vraca, groblju "Lav", te spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.