Druga grupa na školovanju
369

Bosna i Hercegovina dobila prve oblasne kontrolore leta

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosna i Hercegovina dobila je prve oblasne kontrolore leta. Naime, 10. oktobra, grupa od 17 studenata kontrolora uspješno je završila školovanje i položila završni ispit za oblasne kontolore leta sa radarskim odobrenjem.

Prvi BiH oblasni kontrolori leta su: Dario Vrančić, Enis Alađuz, Boris Obradović, Selma Ajanović, Bojan Mumović, Vladimir Subotić, Slaven Stojkov, Miran Marek, Filip Mijić, Igor Kremenović, Edin Hadžimusić, Edin Džanko, Almir Avdić, Sanja Domuz, Nevena Đilas, Nermin Pljevljak i Dijana Majstorović.

Kontrolori koji će u budućnosti preuzeti kontrolu zračnog prostora BiH bili su, u okviru realizacije Projekta upravljanja zračnim saobraćajem u BiH (BHATM) koji provodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), na školovanju u Agenciji za kontrolu leta Srbije i Crne Gore (SMATSA) u Beogradu.

Druga grupa od 19 kandidata za oblasne kontrolore leta sa radarskim odobrenjem, trenutno je u fazi "obuke na poslu“ (on job training) u jedinici oblasne kontrole leta u Beogradu i njihovo školovanje bi trebalo biti okončano u augustu 2013. godine.