BiH
0

Boškić priznao da je lagao o svojoj ulozi u srebreničkom masakru

FENA
Bosanski Hrvat Marko Boškić priznao je u srijedu na američkom saveznom sudu da je lagao imigracijskim vlastima 2000. godine da nije bio umiješan u rat u svojoj domovini sredinom 1990-ih.

Marko Boškić (41) je optužen za pomaganje u ubistvu 1.200 muškaraca i dječaka u Srebrenici, gdje je oko 8.000 Bošnjaka ubijeno u kampanji etničkog čišćenja koju su provodili srpski separatisti. To je bio najveći masakr u Evropi od Drugog svjetskog rata, podsjeća agencija AP.

On je suočen s pet tačaka optužnice za laganje kada je uselio u Sjedinjene Države.

Govoreći putem prevodioca u srijedu, Boškić je izjavio: "Otkako sam predao zahtjev za ulazak u Sjedinjene Američke Države, moja priča je bila da nisam bio umiješan u rat u BiH. Tom pričom sam želio zaboraviti svoju prošlost i početi novi život."

Boškić se našao u sudnici u srijedu na saslušanju zbog njegovog zahtjeva da se zabrani tužiocima da koriste njegove izjave koje je dao na dan svog hapšenja, kada je priznao svoju ulogu u masakru.

Savezni američki sud optužio je Boškića, uhapšenog u augustu 2004., da je prikrivao podatke o sebi i prevarom dobio dozvolu za ulazak u SAD.

Kazao je kako su ga susreti sa saveznim zvaničnicima 25. augusta 2000. godine pogrešno naveli na razmišljanje da je sarađivao u istrazi protiv višerangiranih oficira u srpskoj vojsci.

Boškić je izjavio kako mu nije rečeno o njegovim pravima na početku razgovora i da mu je samo rečeno da ne mora sarađivati nakon što je već pružio inkriminirajuće informacije. On je kazao kako je razgovarao s haškim tužiocem koji mu je u više navrata tvrdio kako nije predmetom istrage.

Boškić, koji je hrvatskog porijekla, izjavio je kako su mu Srbi prijetili da će ga ubiti ukoliko im ne pomogne u egzekuciji žrtava iz Srebrenice.

Zvaničnici u UN-ovom tribunalu za ratne zločine u Haagu izjavili su kako ne planiraju da ga krivično gone. Politika Tribunala je da krivično goni isključivo vodeće počinioce ratnih zločina počinjenih tokom balkanskih ratova u 1990-im godinama.

Boškića je prepoznao bosanski Hrvat Dražen Erdemović, također jedan od pripadnika 10. odreda za sabotažu vojske bosanskih Srba koja je 1995. godine pod komandom Milorada Pelemiša učestvovala u ubistvu 1.200 Srebreničana na Branjevu i Pilicama kod Zvornika.

Erdemovića je ICTY osudio na pet godina zatvora za učešće u masovnim egzekucijama na farmi Pilica nakon pada Srebrenice.

Saveznim tužiteljima Boškić je 2004. rekao da je bio zatvorenik srpskog logora, odakle je bio pušten uz uvjet, pod prijetnjom likvidacije, da se priključi 10. odredu za sabotažu vojske bosanskih Srba. Njegov tadašnji zapovjednik Milorad Miša Pelemiš tvrdi u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama da je Boškić prebjegao iz HVO-a i da je 10. odred bio nacionalno mješovit pa je uz Srbe u njemu bilo do 40 posto Hrvata i Muslimana. Boškić bi za prevaru mogao biti osuđen na 10 godina zatvora, a nakon zatvora mogao bi biti deportovan u BiH.