BiH
0

Bosiljka Drljo svjedočila o ubistvu svog supruga u Trusini

FENA
U procesu "Memić i ostali" koji se u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu vodi protiv šestorice pripadnika Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih u selu Trusina u općini Konjic, danas je svjedokinja Tužilaštva Bosiljka Drljo isprčala kako su joj pripadnici Armije BiH ubili supruga u aprilu 1993. godine, javio je BIRN - Justice Report.

Svjedokinja se prisjetila da je 16. aprila rano ujutro čula „veliku pucnjavu po svojoj kući“ u Trusini te da se sa sestrom Jelom i djecom sakrila u dječiju sobu.

„Dva vojnika udarila su mi na vrata i ja sam otvorila; tada sam vidjela Senada Hakalovića i 'Mrava' - ali njemu se ne sjećam imena.

Ušli su u kuću i počeli vrijeđati, psovali su nam ustašku majku i svašta govorili“, kazala je svjedokinja.

Ubrzo nakon toga u njenu kuću stiglo je još nekoliko vojnika Armije BiH „u crnim i maskirnim uniformama“, koji su je skupa sa sestrom i djecom odveli do zaseoka Gaj, posvjedočila je Drljo.

Tamo je, kako je ispričala, vidjela oko 20 ili 30 mještana, među njima i supruga Nedeljka koji je tada bio pripadnik HVO-a.

„Tu je bilo dosta vojnika Armije BiH i neko od njih je odvojio nas civile od pripadnika HVO-a. Kada smo se mi malo povukli, zasuo je rafal i moj suprug i ostala trojica hrvatskih vojnika su pali.

Onda su nas vratili ispred, gdje su oni popadali i rekli da gledamo. (...)

Osjećala sam se izgubljeno, sinovi su mi plakali i govorili da će i nas ubiti, a ja sam im stavila ruke na usta... morala sam tako“, prisjetila se svjedokinja.

Prema njenim riječima, civile su potom vojnici Armije BiH uveli u obližnju kuću te ih natjerali da predaju „pare i nakit“.

„Čula sam da neko naređuje: 'Struja, pokupi to'. Vidjela sam tog momka, on je bio crn sa bradom i čičkavom kosom i on je pokupio sve naše pare“, dodala je Drljo.

Dževad Salčin zvani Struja, prema navodima optužnice, je s drugim vojnicima Armije BiH 16. aprila 1993. godine postrojio grupu od oko 14 civila i trojice bojovnika HVO-a te im "upućivao pogrdne riječi i uzimao novac, zlato i druge dragocjenosti".

Vojnici Armije BiH, kojih je prema iskazu svjedokinje Drljo bilo oko 30 ili 40, potom su odveli hrvatske civile prema selu Marevac, ali je tokom puta jedan od vojnika dobio naredbu motorolom da „se svi civili puste“.

„Ja sam rekla da idem kući i svi ljudi su krenuli sa mnom. Sutradan su došli vojnici i rekli da idemo kod naše vojske u Buturović polje i tako je i bilo“, kazala je svjedokinja.

Senad Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH, tereti se skupa s Mensurom Memićem zvanim Menta, Dževadom Salčinom zvanim Struja, Nedžadom Hodžićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada su ubijeni 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Memić, Salčin i Hodžić, prema navodima optužbe, bivši su pripadnici specijalnog odreda “Zulfikar” i učestvovali su u napadu na selo.

Tužilaštvo BiH smatra da Ališpago kao bivši komandant specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande Armije BiH nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima u Trusini, dok je Nihad Bojadžić, njegov zamjenik, optužen za rukovođenje napadom.

Naredno ročište u ovom procesu zakazano je za petak, 12. novembar, kada će biti nastavljeno unakrsno ispitivanje svjedokinje Drljo.