BiH
21

Bosić: Vlada RS-a nastala je na političkoj korupciji, kupovinom poslanika

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić naznačio je kao jedan od prioriteta u ovoj godini neophodnost izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se spriječila politička korupcija, koja za sobom povlači i svaku drugu.

Bosić ističe nužnost procesuiranja političke korupcije kao potpuno neprihvatljive prakse koja svojom destrukcijom ugrožava osnove demokratskog društva.

"Vlada RS-a nastala je na političkoj korupciji, kupovinom poslanika za formiranje skupštinske većine okupljenje oko SNSD-a", rekao je Bosić upozorivši da taj slučaj nije dobio svoju krivičnu kvalifikaciju zbog čega može postati praksa za naredni period.

Na taj način demokratski izbori gube svoj smisao, jer bi, tvrdi Bosić, onaj ko ima novac i državne resurse mogao da trguje uticajem, kupuje glasove i političku volju i na taj način formira i skupštinsku većinu i na njoj zasnovanu vladu.

Bosić naglašava da BiH ove godine mora da nastavi svoj evropski put, ali i upozorava da su na sceni i dalje određeni politički faktori koji zagovaraju politiku konflikta.

Da je politička scena u BiH još uvijek nestabila, kaže, bilo je vidljivo i nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS.

"Ovo je rovito društvo pa je, tim više, neophodna odgovornost političara za stabilnost kao osnovnu pretpostavku svakom poboljšanju pa i prospetitetnoj budućnosti građana", istakao je lider SDS-a.

U prošloj godini je, kaže, propuštena još jedna šansa da vlast u RS prizna ekonomske probleme u koji je uvela taj entitet i da krene u njihovo rješavanje.

"Najgora je što aktuelna vlast i dalje poriče da RS ima ozbiljne probleme u funkcionisanju, prvenstveno u ekonomiji, što vodi daljem siromašenju građana. Sve dok ne priznaju ekonomske probleme i ne predlože rješenja, RS će ići putem propadanja", rekao je Bosić.