BiH
11

Bosić: Sve veće bh. stranke su opredijeljene za reforme

FENA
Očekujemo da Predsjedništvo BiH, u skladu s onim što je preuzelo u razgovorima sa Evropskom unijom, napravi tekst zajedničke izjave kojim bi definisali osnovne pravce u skladu sa zahtjevima EU, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik SDS-a i član Kolegija Predstavničkog doma državnog parlamenta Mladen Bosić.

Kazao je da, koliko ima informacije, to neće biti nikakav problem.

"Morate pitati samo Predsjedništvo BiH kojom dinamikom će to raditi", kazao je Bosić novinarima.

Navodi da nijedna značajnija stranka u BiH nije imala nikakve dileme o tome da li treba izaći ususret posljednjim zahtjevima Evropske unije u vezi s BiH.

"Mislim da su dobronamjerni ti njihovi zaključci. Ne vidim da bi iko mogao to osporavati. Prema tome, vjerujem da se svi zalažu za napredak, odnosno za neophodne reforme, prije svega, kako to i traže iz EU, reforme u domenu ekonomije i socijalnih pitanja", istakao je Bosić.

Izrazio je uvjerenje da će Predsjedništvo BiH postići dogovor o tome i ne vidi da bi tu moglo biti ikavih problema, "osim u slučaju da neko namjerno želi da odugovlači s formiranjem institucija i s reformskim procesima ovdje“.

"Nadam se da će svako raditi svoj posao, da će institucije u BiH na svim nivoima sarađivati u interesu građana, jer pretpostavljam da bi trebao svima biti cilj ekonomski napredak, bolji standard življenja i pravna država koja još uvijek nije zaživjela", kazao je Bosić.

Vijeće Evropske unije potvrdilo je jučer jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Vijeće se složilo oko novog pristupa EU prema BiH na njenom putu pristupanja EU tokom kojeg će svi uslovi, uključujući i provedbu presude Sejdić-Finci morati biti ispunjeni. Vijeće EU poziva političko vodstvo BiH da ugrade neophodne reforme za integraciju u EU u rad svih relevantnih institucija.

Vijeće je pozvalo visoku predstavnicu Federicu Mogherini i povjerenika Johannesa Hahna da nastave surađivati s liderima u BiH kako bi se u što skorije vrijeme osigurala neopoziva pisana obaveza o provođenju neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Nakon što se pisana obaveza usaglasi u Predsjedništvu BiH, potpišu je bh. politički lideri i bude potvrđena u parlamentu BiH, Vijeće Evropske unije će donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se u zaključcima Vijeća EU.