BiH
0

Bosić: SNSD se obračunava s neistomišljenicima

FENA
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić optužio je danas SNSD da se, inicijativom za opoziv delegata u Domu naroda parlamenta BiH iz reda SDS-a Slobodana Šarabe, pokušava da obračuna s političkim neistomišljenicima.

Podsjećamo, predsjednik Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda RS-a Staša Košarac najavio je inicijativu za opoziv Šarabe jer nije glasao za zakone o reformi policije.

“Napadi na Šarabu predstavljaju neku vrstu uvoda u totalitarni režim u RS-u, a očigledno je da se pokušava vršiti progon neistomišljenika, te da SNSD pokušava da uz pomoć skupštinske većine usvaja bilo kakve odluke koje postaju validne za sve“, istaknuo je Bosić na pres-konferenciji u Banjoj Luci i napomenuo da je prilikom usvajanja zakona o reformi policije izvršen prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, čemu se protivi njegova stranka.

Bosić je aktuelnu situaciju u RS-u uporedio s nečim što se dešavalo u doba jednopartijskog sistema kada je bilo nametnuto političko jednoumlje koje je karakteriziralo bivšu komunističku Jugoslaviju.

On je kazao da, oni koji su glasali za reformske zakone nisu poštovali odluke NSRS te se nada da će i SNSD to shvatiti te da neće dalje insistirati na toj inicijativi.

„Šaraba i svi ostali poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH radili su u skladu s politikom SDS-a, a u najboljem interesu RS-a“, naveo je Bosić.