BiH
0

Bosić: Rješenje pitanja Sejdić-Finci ili međunarodna izolacija

FENA
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Kriza u Bosni i Hercegovini ima sve dublji karakter i ukoliko se do 1. oktobra ne riješi pitanje Sjedić-Finci, to može da dovede zemlju u neku vrstu međunarodne izolacije, izjavio je danas predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Bosić je, nakon razgovora s visokim predstavnikom u BiH, rekao da je preko Valentina Inzka pokušao još jednom da apeluje na političke predstavnike u BiH da u najkraćem roku pokušaju dogovoriti kako da biraju dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

"Ponovio sam jedinstven stav stranaka iz RS da nećemo praviti problem bilo kakvom dogovoru, koji se postigne u FBiH, a da RS i dalje smatra da treba direktnim izborom da bira svog člana Predsjedništva BiH", rekao je predsjednik SDS-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Bilo je riječi i o drugim pitanjima, kao i predstojećim izborima te, kako je rekao, "nevaženju Izbornog zakona u ovom trenutku“ i drugim otvorenim temama u BiH.

Visoki predstavnik danas će u Banjoj Luci razgovarati i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem te predsjednicima Narodnog demokratskog pokreta i PDP-a Draganom Čavićem i Mladenom Bosićem.