BiH
0

Bosić: Putujemo u pravcu zajedničke propasti, Lagumdžija i Dodik su krivci

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke, gostovao je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te je optužio Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju za stanje u kojem se nalazi BiH.

Bosić je kazao da je za njega politički izazov gostovati pred studentima Fakulteta političkih nauka te dodao da je krajnje vrijeme da se sa politike isključivosti pređe na razgovor.

"Svi zajedno putujemo u pravcu zajedničke propasti ako se u našim odnosima i politikama ne promijeni nešto. Nikome se ne piše dobro. Krajnje je vrijeme da s okrenemo rješavanju problema običnog čovjeka, povećanju životnog standarda i pravljenju uslova da mlade generacije ne odlaze sa naših područja. To zahtijeva jedan temeljit zaokret u politici, kulturi i svijesti naroda", kazao je Bosić.

On je studentima poručio da dijeli zabrinutost za budućnost te im rekao da se svi moraju uključiti u promjene situacije a za to imaju priliku na oktobarskim Općim izborima.

"Treba vidjeti da li će taj autobus završiti u provaliji ili će zaokrenuti u nekom drugom smjeru. Svaki izbori su nova šansa za neki novi početak", dodao je on.

Bosić je optužio lidere SNSD-a i SDP-a za stanje u kojem se BiH nalazi.

"I dalje je strah najmoćnije političko oružje. To oružje, taj strah Srba od Bošnjaka i Hrvata, koristi Milorad Dodik. Smatram da su dva čovjeka najodgovornija za ovu situaciju u kojoj se nalazimo. To su Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik. Oni su dobili najviše glasova građana. Javno su rekli da su lideri nove vlasti u BiH, na entitetskom i nivou BiH. Dragana Čovića ne optužujem iako sam žestok u optužbama politike i zahtjeva koji nisu realni. On je iskoristio slučaj 'Sejdić-Finci' da otvori priču o statusu Hrvata i zaigrao na kartu straha kod Hrvata", kazao je Bosić.

Poređenja situacije u Ukrajini sa odnosima u BiH, Bosić kaže da smo mi mala država i sa suviše unutrašnjih problema da bi se gurali u problem između velikih sila.

"Taj problem nadilazi naše političke i fizičke moći. Smatram da BiH treba ostati van tog problema i ne trebaju se opredjeljivati oko toga pitanja.

Dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra kaže da je bitna stvar to što je Bosić došao u Sarajevo i razgovarao sa studentima.

"SDS je danas vodeća opoziciona partija u Republici Srpskoj koja formira blok stranaka sa jasnom probosanskom političkom agendom. On je izrazio veliku spremnost da gostuje na našem fakultetu i na tome mu se zahvaljujem", kazao je Filandra.

Sljedeći mjesec sa studentima FPN će se družiti Zlatko Lagumdžija koji će imati priliku odgovoriti na optužbe Bosića.