BiH
0

Bosić: Očekujemo da vidimo kako će to SNSD sam zaštititi interese RS-a

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici SDS-a neće se odazvati na sastanak koji za narednu sedmicu najavljuje predsjednik RS-a Milorad Dodik o „slučaju Naser Orić“, jer SNSD-ovi predstavnici su dosad izigrali sve dogovore o zajedničkom nastupu na nivou BiH, potvrdio je danas predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

On je na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci ulogu SNSD-a u Sarajevu ocijenio kao politiku „ tigra od papira“, podsjećajući na „puno velikih riječi“, a nikakav učinak.

SNSD je, kazao je Bosić, tvrdio da ima kapacitet da sam brani interese RS u Sarajevu i sada od njih očekuje da povuku potez i u slučaju „Orić“, a SDS će onda iznijeti svoj stav.

"Pitamo šta su na sve što se događalo odgovorili SNSD-ovi predstavnici u zajedničkim organima vlasti, član Predsjendištva BiH Nebojša Radmanović, te minsitri Nikola Špirić i Sredoje Nović. Imamo situaciju da RS nema odgovor na sve slične događaje koji se ciklično ponavljaju. Nije dovoljno zaprijetiti da nećemo biti u zajedničkim institucijama, već treba konzistetna politika, kao odgovor na stalnu bošnjačku politiku vikriminzacije Bošnjaka i satanizacije Srba", tvrdi Bosić.

Podsjetio je da je Milorad Dodik razbio jedinstvo političkih partija iz RS-a u Sarajevu, tvrdeći da će bolje braniti interese s partnerima iz Federacije nego s SDS-om.

Lider SDS-a je rekao je su u toj stranci došli u posjed novih dokumenta koji govore o milionskim pljačkama u Fondu zdravstva, preko ugovora koji su sklapani s švajcarskim firmama.

U te poslove su, kaže, bili umješani i predstavnici ranijih institucija vlasti iz Srbije i nadležne u toj zemlji upoznat će s ovim saznanjima kako bi pokrenuli istragu.

Dodao je se ta afera dogodila u vrijeme dok je u ministarstvu zdarvlja bio Ranko Škrbić.

Za RS je rekao da je "okovana kriminalom za koji niko, osim nižih službenika, neće odgovarati" te da sadašnji predstavnici vlasti ne mogu izaći iz sistema duboke korupcije i neodgovornosti.

Bosić je potvrdio da će svi SDS-ovi vinovnici incidenta u Bosanskom Novom/Novom Gradu biti sankcionirani, jer, kaže, neće dozvoliti bilo kakve oblike nasilja u stranačkom životu i predložit će da budu isključeni iz stranke.

"Na sjednici lokalnog odbora stranke došlo je do nemilih incidenata i sukoba i to je posljedica dugogodišnje lične netrpeljivosti i borbe za vlast unutar SDS-a u Novom Gradu", dodao je Bosić.