BiH
25

Bosić: Nema povratka ako se povučemo iz Sarajeva

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić tvrdi da je odlukom o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a, Ustavni sud BiH "pucao sam sebi u nogu i postao invalid institucija“.

Bosić navodi da ne vidi da bi neko mogao argumentima dalje da brani učešće stranih sudija u Ustavnom sudu, a da istovremeno tvrdi da je BiH suverena država.

On je u intervjuu za EuroBlic RS potvrdio da ovaj slučaj pokazuje kako je jednostavno dići tenzije i nepovjerenje u BiH.

"Ovo s Ustavnim sudom je nastavak stare politike zabadanja prsta u oko drugoj strani. Mi zagovaramo drugačije odnose i okretanje ka budućnosti", rekao je Bosić, navodeći da je u svakom slučaju ova situacija već negativno uticala i u drugi plan bacila sve životne teme u BiH.

Komentarišući eventualno povlačenje iz institucija BiH, Bosić kaže da treba imati u vidu da poslije takve drastične mjere vjerovatno nema više povratka i da se do sada to desilo samo jednom, kada su 1991. Srbi napustili organe vlasti predratne BiH i formirali Skupštinu srpskog naroda u BiH.

"Imam osjećaj da u FBiH, ali i međunarodnoj zajednici, neki političari upravo priželjkuju ovakav rasplet kako bi optužili RS za napuštanje Dejtonskog sporazuma i na taj način otvorili put za njegovu promjenu. Našim povlačenjem iz Sarajeva poentirali bi protivnici RS", izričit je Bosić.

Lider SDS-a naglašava da oni koji donose tako važne odluke moraju imati odgovornost za posljedice tih odluka i zato nije za prelamanje stvari preko koljena.

Mišljenja je da prije bilo kakve odluke treba razmotriti šta to znači za RS i narod i u skladu sa tim donijeti odluke kada za to dođe vrijeme.

Naglašava da je u RS postignuto jedinstvo oko stava po presudi Ustavnog suda BiH i da ostala pitanja ostaju tamo gdje su i bila i da se tu ništa ne mijenja.

"Ne mislite valjda da bi mi sada trebali prestati ukazivati na kriminal i korupciju vlasti, ili ogromnu nezaposlenost u RS-u. Mi i dalje tvrdimo da je RS ugrožena siromaštvom i ekonomskim propadanjem za koje je najodgovornija aktuelna vlast na čelu s Miloradom Dodikom", rekao je Bosić.

Govoreći o prisustvu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, Bosić kaže da Bošnjaci misle da su u prednosti zato što se usvajaju odluke preko stranih sudija preglasavanjem druga dva naroda.

"Ali, šta im vrijede odluke ako one neće biti sprovođene. Ne vidim da bi takvo stanje moglo odgovarati čak ni Bošnjacima i to je osnov za nadu da se može postići dogovor oko neophodnih promjena", smatra Bosić.

Upozorava da odluka Ustavnog suda može poslužiti za podizanje političkih tenzija i da osjeća da bi to bio željeni rasplet za pojedine politike koje se baziraju na konfliktu.

Kada je u pitanju odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS, Bosić kaže da je to otvoreno pitanje i o njemu tek treba razgovarati, navodeći da uopšte ne sumnja kakav bi bio rezultat takvog referenduma.

Odgovarajući na pitanje u vezi vraćanja grba i himne RS, koje je također ranije ukinuo Ustavni sud BiH, Bosić kaže da se SDS zalagao da se ne donose novi grb i himna, kao što sad smatra da ne treba odrediti novi Dan Republike Srpske.