BiH
0

Bosić: Ne postoje tehničke mogućnosti za smjenu Lagumdžije

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić za razliku od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ne traži ostavku ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i ne vjeruje da postoji tehnička mogućnost da dođe do njegove smjene, te istovremeno vjeruje da "šestorka" i dalje postoji.

"Sadašnje Vijeće ministara BiH je u tehničkom mandatu i čeka se oduka Ustavnog suda o njegovoj sudbini i čitava ta stvar ne ide u dobrom smjeru. Mislim da ćemo čak u nekom trenutku morati doći do razgovora o novom Vijeću ministara BiH, a ne rekonstrukciji", tvrdi Bosić.

Ističe da očekuje da u nadležnim organima BiH treba riješiti pitanje povrede Ustava i zakona BiH, Lagumdžijinom instrukcijom predstavniku Stalne misije BiH pri UN da tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podrži rezoluciju o Siriji.

Od Lagumdžije je očekivao da ne ponavlja praksu Svena Alkalaja, a da je najnovija situacija pokazala da je Lagumdžija djelovao u dogovoru s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Bosić kaže da s Dodikom danas nije razgovarano o budućnosti "šestorke", te je prvi put o tome čuo od novinara na pres-konferenciji iako je Dodik samo pola sata ranije rekao da je nakon razgovora s liderom SDS-a dogovoreno da se traži Lagumdžijina ostavka ili smjena i da do tada svi dogovori "šestorke" ne postoje.

Tvrdi da ono što je dogovoreno od strane "šestorke" funkcionira, a da ni ono što je sve dogovoreno nije sprovedeno.

"Ni na koji način SDS neće doprinijeti da još dodatno produbi krizu ili da se odgovornost s FBiH oko postojeće krize prebaci na RS", dodao je lider SDS-a.

Bosić navodi da se pitanje o tome ko je dao instrukcije predstavniku Stalne misije BiH pri UN da tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podrži rezoluciju o Siriji, a da o tome nije postojao stav Predsjedništva BiH, može riješiti tako što bi srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zatražio o tome raspravu u Predsjedništvu BiH, a da bi krajem augusta o tome moglo raspravljati.

On od Radmanovića očekuje da, kako kaže, pokrene određene aktivnosti i prema bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji, a to će, kaže, uraditi i predstavnici SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi stvar "istjerali na čistac, ne zbog Sirije, već BiH".

"Tražimo od nadležnih organa da osiguraju da se razjasni ova situacija, na koji način je došao nalog iz MVPBiH u Misiju BiH pri UN-u. Tu situaciju bi prije svega trebalo da razjasne i srpski predstavnici u tom tijelu, zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić. Spremni smo da učimo sve da se vrati ravnopravnost naroda u odlučivanju u institucijama“, rekao je Bosić.

On je na vanrednoj pres-konferenciji rekao da smatra da je glavni problem u Predsjedništvu BiH.

"Mišljenja sam da je u tom kontekstu konstruisana ozbiljna situaciji koja se ne tiče same rezolucije o Siriji, koja je u ovom slučaju nebitna. Bitan je način na koji su politički predstavnici iz Federacije BiH uzurpirali pravo Predsjedništva da donosi odluke iz domena spoljne politike.

Ovdje prije svega mislim na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je na sebe preuzeo odgovornost da sam donese odluku oko toga na koji način će se BiH u Generalnoj skupštini UN odrediti prema Siriji. Ovaj problem ne vidim kao problem rezolucije o Siriji jer se na kraju može ispostaviti da je ta rezolucija s većim političkim uticajem na stanje u BiH zbog načina na koji su njeni predstavnici došli do odluke kako glasati, nego na samu Siriju. Glavni problem je u Predsjedništvu BiH u situaciji kada ova institucija često i ne radi svoj posao, ili ne kako bi trebalo, čekajući da politički lideri donose odluke umjesto njih“, rekao je Bosić.

Kazao je i da je uzrok krize stanje u FBiH, te da se kriza vještački pokušava prebaciti u RS, a da je to glavni razlog za konfuziju oko rezolucije o Siriji.