BiH
22

Bosić: Ima dovoljno dokaza o milionskoj pljački RS-a

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i dalje tvrdi da ima dovoljno podataka i dokumentacije koji nedvosmisleno ukazuju na milionske krađe, iznošenje novca iz RS-a u inostranstvo i na jednu sistematsku pljačku RS-a.

On je, nakon trećeg dijela pripremnog ročišta po tužbi koju je protiv njega podnio predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik za klevetu, kazao da je "obimna dokumentacija koju je priložio u prilog tvrdnji da je Milorad Dodik omogućio sebi i drugim ljudima zloupotrebom svog položaja sticanje milionskih vrijednosti na protivzakonit način“.

Glavna rasprava u ovom slučaju bit će održana u novembru, a Bosić je u izjavi novinarima rekao da mu je žao što je sutkinja odlučila da odbije sve svjedoke koje je Bosićeva odbrana predložila da bi potvrdili istinitost svojih tvrdnji.

Na listi svjedoka bila su imena ministara iz prethodne ali i aktuelne Vlade RS-a, ali, dodaje Bosić, i dalje ima dovoljno i podataka i dokumenata koji nedvosmisleno potvrđuju njegove tvrdnje.

"Situacija s Robnom kućom 'Boska' je više nego očigledna i tu nema nikakve dileme o čemu se tu radi. Situacija s preduzećem 'Eko fruit', gdje je čovek podnio zahtjev Investiciono-razvojnoj banci RS-a da mu dodijele kredit u petak, u ponedjeljak odbor dodijelio taj kredit, a onda poslije izvjesnog vremena čovjek prepisao višemilionsku imovinu na sina Milorada Dodika. Znači, mnogo je dokaza koje neće biti teško prezentovati", ustvrdio je lider SDS-a.

Ističe da vjeruje u nepristrasnost suda.

Pripremno ročište u ovom slučaju počelo je 8. aprila.

Osnov Milorada Dodika za tužbu je ranija Bosićeva konstatacija da je “Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju Republike Srpske, vraćanju nadležnosti u pravosuđu s nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračunu s kriminalnom i koji je ukrao milionske iznose, za nekoga može reći da je lažov”.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je ovo rekao reagujući na prethodne Dodikove navode.

Dodik je inače Bosića tužio zbog dijela rečenice "da je ukrao milionske iznose“.