BiH
0

Bosić: Funkcioniranje "šestorke" i Vlade FBiH je uslov za novi početak

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da će se vrlo brzo znati hoće li profunkcionirati nova koalicija na nivou BiH i da li će biti riješeni "politički sukobi" unutar Federacije BiH te profunkcionirati Vlada tog bh. entiteta

"To su dva uslova da se napravi novi početak u političkim odnosima", rekao je Bosić za Agenciju FENA, komentirajući stavove sa poslednjeg zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).

Bosić kaže kako nije siguran da postoje svi uvjeti da se napravi novi početak u političkim odnosima, i dodaje da bi volio da bude demantiran.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), koji su se sastali u Sarajevu 29. i 30. novembra, između ostalog, pozdravili su nedavno vraćanje međustranačkom dijalogu, istovremeno izražavajući zabrinutost što je od prošle sjednice, održane u maju, došlo do zastoja u postizanju konkretnog napretka, zbog čega Bosna i Hercegovina kasni za ostatkom regiona, posebno u pogledu ostvarivanja napretka na evropskom putu.

Upravni odbor PIC-a je također podvukao potrebu da se u potpunosti realizira program "5+2", što je i dalje potrebno da bi došlo do zatvaranja OHR-a.

Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji potrebne akte radi rješavanja i dalje otvorenog pitanja državne imovine u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH iz septembra 2012. i u duhu Sporazuma od 9. marta. Vojna imovina se također mora riješiti kao dio programa "5+2".