BiH
2

Bosić: Dodik pokušava da prikrije probleme u koje je doveo RS

FENA
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će pokrenuti inicijativu za smjenu Mirka Šarovića neće proći i da nema veze s radom Vijeća ministara, već pokušajem Dodika da izazove nove konflikte da bi prikrio stvarane probleme u koje je doveo RS i u kojima se sam nalazi.

Bosić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Brčkom zajedno s potpredsjednikom SDS-a i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, rekao da SNSD najavljuje takvu inicijativu zbog činjenice da mnoge kategorije stanovništva "okreću leđa“ i Dodiku i aktuelnoj vlasti u RS-u, kojom su "sve nezadovoljnije“.

"Inicijativa ima veze sa SDS-ovim zakonom o ispitivanju porijekla imovine te pričom o Mil Radišiću, Dodikovom kumu i Grand Tradeu. Pretpostavljam da ima veze i s jučerašnjim sastankom koji smo imali s Partijom ujedinjenih penzija (PUP)", dodao je Bosić.

Optužio je predsjednika SNSD-a da pokreće inicijativu za smjenu Šarovića iako svi znaju da je on ostvario "odlične“ rezultate rada i nastavit će da radi taj posao, jer su razlozi koje je SNSD naveo "smiješni“.

Bosić je pozvao predsjednika RS-a i SNSD-a da "pokuša da se smiri i hladne glave još jednom razmisli šta radi i kakvu štetu nanosi RS-u, ali i BiH“.

"Partnerski odnos koji je dogovorio SDS sa SNSD-om na nivou BiH je bio u interesu RS-a, a očigledno je da u ovom slučaju interesi RS-a nisu na prvom mjestu Miloradu Dodiku, već njegovi lični interesi", rekao je predsjednik SDS-a i dodao da Dodik zna da se bliži oktobar 2014., kada treba da "položi račune i pred narodom, ali i pred institucijama RS-a i BiH“.

Ako Dodik, kako kaže, nastavi putem da se pokrene inicijativa za smjenu Šarovića, to će "definitivno biti zatvaranje vrata svakom budućem zajedničkom djelovanju iz RS-a u Sarajevu, čime pravi nenadoknadivu štetu interesima tog entiteta“.

O mogućoj podršci koju bi SNSD dobio za ovu inicijativu naveo je da bi ona mogla doći od onih stranaka koji smatraju da nisu na istoj strani s onima koji misle na interese RS-a.

Optužbe koje je Dodik iznio na račun SDS-a, da je "čuo od stranaca da SDS govori da bi, kada je u pitanju provođenje odluke Sejdić-Finci, oni pristali i na izbor člana Predsjedništva BiH u Parlamentu, a da to zavisi od Dodika“, Bosić je nazvao lažima te dodao da je "Dodik tako radio kada je sarađivao sa strancima prije nego što je došao na vlast u RS-u".

Potpredsjednik SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Dodikova inicijativa izazivanje nove krize, odnosno njeno prenošenje s nivoa RS-a na institucije BiH.

To je i svojevrstan test SNSD-a, kaže Šarović, koliko je jak na nivou institucija BiH i igra brojki. Uvjeren je da SNSD-ova inicijativa neće proći i da ona predstavlja SNSD-ov udar na SDS i zajednički rad u Sarajevu.

Odbacuje i kao neosnovane tvrdnje koje je SNSD iznio na njegov rad te navodi da je uvjeren da BiH neće ući u novu krizu.