BiH
0

Bosić: BiH će biti proglašena za nemogući slučaj

FENA
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da ne vidi nikakve pomake za rješavanje pitanja "Sejdić-Finci" te izražava bojazan da bi, ako ovakva situacija ostane do oktobra, Bosna i Hercegovina mogla biti proglašena "kao nemoguć slučaj", jer nije moguće dogovoriti ni ona pitanja koja nisu suviše komplicirana, kao što je provođenje te odluke.

Sada se, ponavlja, čeka dogovor stranaka u Federaciji BiH o mogućem rješenju za provođenje te odluke, jer je pozicija RS-a jasna i dogovorena od svih stranaka i nije protiv rješenja u FBiH.

"Onog trenutka kada naprave neki dogovor bošnjački i hvatski političari, tada će se steći uslovi za konačno rješenje za „Sejdić-Finci" - rekao je Bosić iznoseći svoju procjenu da, ako ima dobre volje, sve se može dogovoriti za desetak dana.

Bosić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon razgovora s odlazećim ambasadorom SAD-a Patrickom Moonom, rekao da su odnos SAD-a i SDS-a u prošlosti bili različiti, zavisno od određenog perioda.

Potvrdio je da je u vrijeme mandata Moona došlo do poboljšanja tih odnosa i, kako je rekao, boljeg razumijevanja između američke diplomatije i SDS-a.

"Uspostavili smo korektan odnos, kao što Ambasada SAD-a u BiH ima korektan odnos i sa svim drugim političkim strankama", rekao je Bosić, ali i naglasio da SDS još ima sankcije američkog kongresa o odnosu prema toj stranci i očekuje da se to pitanje razmotri i ti odnosi postanu "normalni" i s tom strankom.

Na sastanku u Banjoj Luci razmijenili su i mišljenja o političkoj situaciji u BiH, posebno pitanjima rješenja za provođenje odluke "Sejdić-Finci" te za vojnu i državnu imovinu.