BiH
0

Bosansku dolinu piramida ove godine posjetilo 150.000 turista

Sarajevo-x.com
Prema preliminarnim podacima Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" ove godine je Bosansku dolinu piramida posjetilo oko 150.000 posjetilaca. Na taj način, već drugu godinu zaredom, Visočka dolina je jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Najveća posjeta piramidama zabilježena je u maju 2007. kada je oko 40.000 posjetilaca s interesovanjem obilazilo piramide Mjeseca, Sunca i kompleks podzemnih tunela, saopšteno je iz Fondacije. Najveći broj se odnosio na ekskurzije iz svih dijelova BiH, ali i iz susjednih zemalja.

Tokom ljetnih mjeseci, bh. dijaspora je kao i lani ponovo prednjačila. Osim naših ljudi ove godine dolina je bilježila i posjete turista iz 80 zemalja svijeta koji su, u knjigama utisaka Fondacije, isticali svoju impresioniranost arheološkim lokacijama. Najčešće, inostrani turisti dolaze iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije, SAD i drugih zemalja.

Posjetioci daju bezrezervnu podršku Fondaciji na odvažnom projektu kojeg su pokrenuli. Oni koji više puta posjećuju dolinu piramida ističu zadovoljstvo ovogodišnjim otkrićima: podzemni labirint tunela Ravne, kamenu građevinu u Vratnici koja se sastoji od impresivnih megalitnih blokova i velike otkopane površine s kamenim terasama na vrhu Bosanske piramide Mjeseca.

Najčešće isticane zamjerke su na račun nerazvijene turističke infrastrukture u Visokom kao što je nepostojanje znakova dobrodošlice, tabli s mapama i informacijama, kampova za volontere, slab prilaz lokacijama i sl. Ove primjedbe idu na račun turističke zajednice i lokalnih i kantonalnih vlasti. Uvažavajući grandioznost i značaj ovog projekta za BiH i u globalnim razmjerama posjetioci izražavaju čuđenje zbog nedostatka finansijske podrške projektu institucija BiH, ali i svoje razočarenje zbog zabrane radova na Bosanskoj piramidi Sunca koju je uvelo federalno Ministarstvo kulture. To je i uticalo na manji broj turista nego prošle godine, stoji u saopštenju Fondacije.

Kada se otklone ovi nedostaci, onda će se od tranzitnih posjetilaca koji ostanu nekoliko sati dobiti turisti koji ostaju nekoliko dana i koji će donijeti značajan devizni priliv privredi BiH.