The Guardian
0

"Bosansko bure baruta"

FENA
"Bosansko bure baruta" naslov je članka koji su u srijedu u londonskom The Guardianu zajednički objavili nekadašnji visoki predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown i američki diplomat koji se smatra arhitektom Dejtonskoga mirovnog sporazuma iz 1995. godine Richard Holbrooke.

Konstatirajući da zemlji prijeti kolaps trinaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, autori članka ističu da je potrebna jača transatlantska saradnja kako bi se izbjegla nova kriza.

Politika premijera bh. entiteta Republike srpske Milorada Dodika, nekada miljenika međunarodne zajednice, jasna je, piše u Guardianu: on želi staviti srpski entitet u položaj da se može otcijepiti ako se ukaže prilika.

Dodik je u posljednje dvije godine poništio veliki dio napretka postignutog u posljednjih trinaest godina slabeći institucija Bosne i Hercegovine i praktično zaustavljajući razvoj te zemlje u jednu funkcionalnu državu koja bi bila kompatibilna s Evropskom unijom, pišu Paddy Ashdown i Richard Holbrooke.

Oni primjećuju kako Milorad Dodik kaže da poštuje Dejtonski sporazum, dok njegov politički rival, Haris Siljadžić, želi da ga preradi i ukine entitete, ali obojica krše osnovno dejtonsko načelo: federalno ustrojstvo u okviru jedne države.

U Bosni i Hercegovini dolazi do ubrzanja jedne destruktivne dinamike, uz porast bošnjačkoga i hrvatskog nacionalizma. Nazadovanje zemlje se može zaustaviti pod uvjetom da se Evropska unija probudi i da se nova američka administracija angažira u pitanju Bosne.

To će zahtijevati i produžetak vojnog prisustva na terenu i jačanje dugoročne strategije međunarodne zajednice, koja mora pronaći i način da razriješi bosanski ustavni čvor, pišu Paddy Ashdown i Richard Holbrooke u Guardianu.

Zaključili su konstatacijom kako se u protivnome stanje može "strašno pogoršati, i to prilično brzo", a svi bi morali biti svjesni cijene koja će se platiti ukoliko se takvo šta doista i dogodi.