BiH
13

Bosanske rukotvorine pletene i heklane uživo na otvorenom

Klix.ba
Nevladina organizacija "Bosanske rukotvorine/Bhcrafts", uz finansijsku podršku Općine Centar Sarajevo i podršku BBI Centra je proteklog petka na platou ispred BBI Centra organizovala ulični performans "Mala škola pletenja i heklanja na otvorenom".

Prisutni su mogli gledati dvije predstavnice BHcraftsa, koje su na "otvorenoj sceni" plele, filcale i heklale neke od proizvoda koji su u posljednjih nekoliko godina doslovce osvojili svijet.

Publika je mogla postavljati pitanja, učestvovati u radionici, koja je zamišljena kao interaktivna, a sve sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja tradicionalnih vještina ručnog rada i razbijanja fame o tome da "ručno rađeno ne može biti moderno".

Pletenje i heklanje "na sceni" publici je prezentiralo kompleksnost ovakvog načina proizvodnje, utrošeno vrijeme i energiju te pokušati promijeniti svijest o vrijednostima ovih tehnika. Ono što se u našem mentalitetu (bar u većini slučajeva) doživljava kao bezvrijedno, u zemljama zapada je u kategoriji veoma vrijednih i cijenjenih stvari, poručuju iz BHcraftsa.

Izložba najreprezentativnijih BHcrafts proizvoda imala je za cilj pokazati da ručno rađeno može i treba biti i upotrebljivo, i lijepo i moderno. Uz izložene proizvode publika je mogla pogledati i uzeti brošure koje jasno ukazuju na direktnu vezu tradicije (bilo da je u pitanju tehnika, boja ili mustra) i BHcrafts proizvoda, koji su trenutno jedan od najefikasnijih promotora bosanskohercegovačke kulturne baštine i tradicije u inostranstvu.