BiH
539

Bosanska škola u SAD-u: Naša djeca neće zaboraviti Bosnu

Piše: E. F.
Ove sedmice je u Bosanskoj školi sa sjedištem u St. Louisu (SAD) po prvi put organizirana “Mala matura” kao završna ceremonija uspješne školske godine.

Nakon intoniranja himne BiH, glavni koordinator u St. Louisu Elvir Mandžukić uvodnim riječima je poželio dobrodošlicu svim prisutnima, te čestitao “Dan majke” svim mama i nanama. Mandžukić je naglasio da je Bosanska škola jedan od načina pomoći djeci na putu očuvanja bosanskog jezika i identiteta tokom odrastanja daleko od domovine.

Učenici Bosanske škole Nejla Mustafić, Asmira Mustafić i Amina Mujčić interpretirali su dvije sevdalinke uz pratnju harmonikaša Amira Saleševića nakon čega je Salešević prisutnima predstavio projekt pod nazivom “Škola sevdaha” koji će se realizirati u okviru Bosanske škole od naredne školske godine.

U ovom dijelu programa predstavili su se i Esma Filipović, Giada Omerčehajić i Adi Kurtić recitacijama o majci i Bosni i Hercegovini čiji je nastup ostavio poseban dojam na prisutne.

Program je nastavljen obraćanjem Amira Karadžića, lidera Saveza građana Opštine Prijedor, koji je govorio o Rezoluciji o genocidu u Prijedoru i Srebrenici usvojenom 2013. godine u saveznoj državi Missouri.

Prisutni roditelji nisu krili zadovoljstvo upriličenim programom radujući se što njihova djeca koja odrastaju daleko od domovine na ovaj način sprječavaju njen zaborav.