BiH
0

Bosanska Kupa: Marš stazama 511. Slavne brigade do Osmače

FENA
Foto: Krupljani.ba
Foto: Krupljani.ba
Nekadašnji borci i starješine iz Drugog i Trećeg brdskog bataljona 511. Slavne brdske brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i ove godine, kao i prethodnih, organizirali su "Marš stazama 511. Slavne- Osmača 2012.". Na taj način žele se prisjetiti velike bitke, u kojoj je oslobođeno 35 kvadratnih kilometara teritorije.

Ove godine na maršu je bilo 450 učesnika, među kojima veliki broj mladih ljudi, koji su išli ratnim stazama do dominantne kote Osmača, sa koje je do 4. jula 1995. godine sijana smrt po Bosanskoj Otoci i okolnim mjestima.

Na tom mjestu prije nekoliko godina otkriveno je spomen-obilježje u obliku dvometarskog cvijeta Liljana, a na spomen-ploči su pobrojana imena učesnika ove velike bitke, koji su u njoj stradali. Marš je bila prilika da se opet naglasi značaj obilježavanja ovakvih mjesta i da se ukaže zahvalnost svima, koji su na bilo koji način doprinijeli oslobađanju ovih krajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili ratni komandant 2. bb 511. Slavne bbr. Đemaludin Čaušević i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, koji su naglasili značaj okupljanja velikog broja mladih na ovakvim mjestima, jer je to najbolji način da se slava boraca 511. Slavne prenosi na buduće generacije.

Obilježavanje dana pobjede na Breziku, Panjaku, Kokerni, Čemeriku, Glodnoj i Osmači zavšeno je skokovima u vodu, ženskim malonogometnim turnirom, te koncertom bosanskokrupskih bendova na adi Mlinčići kod Bosanske Otoke.